Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Προειδοποιεί την Πορτογαλία να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις της εποχής της λιτότητας

Draghi: Προειδοποιεί την Πορτογαλία να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις της εποχής της λιτότητας
«Δεν υπάρχει περίπτωση αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος»
Προειδοποίηση προς την Πορτογαλία να μην αντιστρέψει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια, απηύθυνε την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), Mario Draghi, ευρισκόμενος σε πορτογαλικό έδαφος.
Προσκεκλημένος του νέου Πορτογάλου προέδρου, Marcelo Rebelo de Sousa, ο Draghi πραγματοποίησε παρουσίαση προς τα μέλη του συμβουλευτικού Κρατικού Συμβουλίου της πορτογαλικής προεδρίας, στην οποία κάλεσε την ιβηρική χώρα να μην ακυρώσει τις θυσίες που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του οικονομικού προγράμματος διάσωσής της που προέβλεπε σκληρή λιτότητα.
Στο συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Antonio Costa και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο Draghi χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις της Πορτογαλίας εντυπωσιακές και απαραίτητες» και μάλιστα είπε πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
«Δεν υπάρχει περίπτωση αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος», όπως τόνισε.
Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Πορτογαλίας, που το Κρατικό Συμβούλιο της προεδρίας επέτρεψε την παρουσία ξένου αξιωματούχου σε συνεδρία του.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας - που συγκυβερνά τη χώρα με τη στήριξη ακροαριστερών και του Αριστερού Μπλοκ - έχει αρχίσει να αντιστρέφει προηγούμενες μειώσεις συντάξεων, ενώ επανέφερε τέσσερις επίσημες αργίες που είχαν καταργηθεί και αύξησε τον ελάχιστο μισθό.
Για τον Draghi, οι επιτευχθείσες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να διαφυλαχθούν, ενώ η ευρωζώνη φέρεται να χρειάζεται επιπλέον μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, οι «βελτιώσεις» που επιτεύχθηκαν στην πορτογαλική αγορά εργασίας αποτελούν «κλειδί» για την επιτυχία της οικονομίας της χώρας.
Πάντως, η σταθερή μείωση που κατέγραφε η ανεργία στην Πορτογαλία από το 2013 πρόσφατα ανασχέθηκε, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στους τελευταίους μήνες.
Τον Φεβρουάριο 2016, η Πορτογαλία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει το προβλεπόμενο έλλειμμα του εφετινού προϋπολογισμού της, μέσω περισσότερων έμμεσων φόρων, όμως οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι ίσως να χρειαστούν περισσότερα μέτρα, την ιδέα των οποίων έχει αποδεχθεί η Πορτογαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης