Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μια ταινία μπορεί να φταίει που οι επενδυτές «τρέμουν» για τα τιτλοποιημένα δάνεια αυτοκινήτων

Morgan Stanley: Μια ταινία μπορεί να φταίει που οι επενδυτές «τρέμουν» για τα τιτλοποιημένα δάνεια αυτοκινήτων
Οι επενδυτές βρίσκουν κίνητρο, εξαιτίας της ταινίας «Το μεγάλο σορτάρισμα» να διερευνήσουν εάν υπάρχει οποιαδήποτε πηγή αδυναμίας στο συγκεκριμένο κλάδο επενδυτικών προϊόντων
Τα δάνεια για αυτοκίνητα που χορηγούνται σε επίφοβους δανειζομένους και έπειτα συγκεντρώνονται σε ομόλογα που πωλούνται σε επενδυτές βρίσκονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων εδώ και πολλά χρόνια, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα επενδυτική Morgan Stanley.
Παράλληλα, τονίζει ότι κάποιοι υπογραμμίζουν την ομοιότητα με τα ομόλογα ενυπόθηκων δανείων που «γονάτισαν» την αγορά και προκάλεσαν την οικονομική κρίση του 2008 και την επακόλουθη ύφεση.
Πράγματι, ο παραλληλισμός μπορεί να έχει μία βάση.
Σε σημείωμά της την Τετάρτη 6 Απριλίου, οι αναλυτές της Morgan Stanley αναρωτιούνται εάν μία ταινία που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη του 2015, «Το μεγάλο σορτάρισμα», έπαιξε κάποιο ρόλο στην πυροδότηση εκ νέου των ανησυχιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.
Ορίστε τι ακριβώς καταγράφουν:
«Πάντως, οι ανησυχίες σχετικά με τους αυξανόμενους υφεσιακούς κινδύνους, και ίσως ακόμη και η δημοφιλία της πρόσφατης ταινίας "Το μεγάλο σορτάρισμα"», έχουν δώσει κίνητρο στους επενδυτές να διερευνήσουν οποιαδήποτε πιθανή πηγή αδυναμίας.
Οι καταναλωτικοί τομείς, όπως εκείνοι των σπιτιών και των αυτοκινήτων, αποτελούν ένα αναμενόμενο σημείο εκκίνησης.
Εάν δε το συνδυάσει κανείς με την πρόσφατη έκθεση της Fitch, που δείχνει ότι οι οφειλές σε καθυστέρηση σε κάποιους τομείς της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων αυτοκινήτων έχουν φτάσει σε υψηλά 20ετίας, τότε εμφανίζεται ένας τομέας που προκαλεί την ανησυχία των επενδυτών.
Αυτές δεν είναι άνευ λόγου, τουλάχιστον όσον αφορά τις οφειλές σε καθυστέρηση.
Είναι ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς ότι καθώς η αγορά ακινήτων συνεχίζει να αναρρώνει από τα χαμηλά της μετά την κρίση, οι καθυστερήσεις στις υποθήκες βρίσκονται σε διαρκή αποκλιμάκωση, ενώ εκείνες στα δάνεια αυτοκινήτων κινούνται συνεχώς ανοδικά».



Πάντως, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή η πιθανότητα η αγορά τιτλοποιημένων δανείων αυτοκινήτων να φέρει μία κρίση όπως εκείνη της αγοράς ενυπόθηκων δανείων.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι πλέον υπάρχουν σημαντικές «μαξιλάρια» και προβλέψεις ασφαλείας, ώστε οι επενδυτές να μην ζημιώνονται από την αγορά τέτοιων τίτλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης