Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να την στηρίξει

Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να την στηρίξει
«Το προσφυγικό απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος
«Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να την στηρίξει», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη KontraNews.
Ο ίδιος απαντώντας στις συζητήσεις που γίνονται για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ένα κυβερνητικό σχήμα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι οι συζητήσεις αυτές «χωρίς ευρείες πλειοψηφίες άνω των 200 βουλευτών δεν γίνονται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και δεν συμμετέχουμε σε αυτές.
Ο κ. Τσίπρας μη αντιλαμβανόμενος τι συμβαίνει στην χώρα στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή δήλωσε ότι θα συνεχίζει να συγκυβερνά με την εθνικολαϊκίστικη δεξιά και θα εξαντλήσει την τετραετία.
Αυτό σε εμάς ακούστηκε περισσότερο ως απειλή.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να την στηρίξει. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα προωθήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για να λυθούν τα πολυσύνθετα και μεγάλα προβλήματα της χώρας».
Μάλιστα, σχολιάζοντας το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές, το χαρακτήρισε «ακατανόητο που επιβεβαίωσε όσους πιστεύουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει», προσθέτοντας πως η χώρα δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει κάθε 6 μήνες σε εκλογές.
Κατά τον ίδιο, «μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, αν δεν γίνει κατανοητό πώς φθάσαμε στο σημερινό σημείο και πώς θα υπερβούμε την κρίση θα έρθουν τα χειρότερα.
Δυστυχώς η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν μαθαίνουν ούτε από τα λάθη τους».
Σχετικά με την αντοχή της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν μπορεί να αντέξει για δύο λόγους.
«Πρώτον γιατί είναι εντελώς αναποτελεσματική στην διοίκηση, δεν έχει όραμα, δεν έχει σχέδιο. Δεν έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, εδώ και 15 μήνες, κανένα σχέδιο για την μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων.
Αντίθετα εφαρμόζει μόνο σκληρά μέτρα, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η χώρα όμως με αυτή την πολιτική.
Δεύτερον γιατί καμία κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας δεν μπορεί να οδηγήσει αυτή την στιγμή την χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και στην υπέρβαση της κρίσης», εξήγησε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την ολόκληρη την τετραετία και την επιμονή του πρωθυπουργού γύρω από αυτό, απάντησε «όπως επέμενε ότι δεν θα κλείνανε ποτέ οι τράπεζες, δεν θα υπήρχαν capital controls, όπως επέμενε ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν κεφάλαιο (asset) της κυβέρνησης, ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο και στη συνέχεια υπέγραψε το πιο επώδυνο τρίτο μνημόνιο, όπως έκανε δημοψήφισμα και την επόμενη ημέρα μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ με χειρότερους όρους από ότι εάν προχωρούσε σε συμφωνία πριν το δημοψήφισμα.
Είναι φανερό ότι ο κατάλογος συνεχίζεται…
Και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία.
Αντίθετα εξαντλεί την υπομονή των πολιτών αυτής της χώρας, που δεν αντέχουν άλλες αναποτελεσματικές πολιτικές».
Για την αξιολόγηση εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι δεν έχει ήδη κλείσει, σημειώνοντας πως «όσο καθυστερεί τόσο η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας είναι χειρότερη και πλησιάζει η ώρα που στερεύουν τα ταμεία.
Όσο καθυστερεί, τόσο τα μέτρα θα είναι πιο επώδυνα και θα δυσκολευτεί να υπάρχει η οποιαδήποτε ανάσα για την ελληνική οικονομία».
Για τη συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη και την διαπλοκή, ανέφερε ότι ο κόσμος παρακολούθησε μια αντιπαράθεση για το θεαθήναι, αλλά και πως «στην ουσία Τσίπρας και Μητσοτάκης ανταγωνίστηκαν στον λαϊκισμό και αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, των ιστορικών στιγμών που περνά η χώρα».
Σημείωσε δε, πως θα περίμενε από τον πρωθυπουργό προτάσεις ουσιαστικές για το πώς θα επιτευχθεί η διαφάνεια και η προάσπιση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά και να ασχοληθεί  με την καταπολέμηση της ανεργίας, το νέο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενημέρωση για την αξιολόγηση.
Περαιτέρω, για την κινητικότητα στην Κεντροαριστερά το τελευταίο διάστημα που συνεχίζεται, ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η συγκρότηση κοινής επιτροπής διαλόγου και θέσεων που θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων όπως του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία και προσωπικοτήτων που εκπροσωπούν συλλογικότητες είναι ένα σημαντικό βήμα.
Η επιτροπή θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα περίπου δύο μηνών για να εισηγηθεί στα κόμματα ένα προγραμματικό πλαίσιο για περαιτέρω συνεργασία. Ταυτόχρονα, ο συντονισμός δράσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, σε θέματα όπου υπάρχουν κοινές θέσεις, θα βοηθήσει για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Η συγκρότηση ενός ισχυρού ενιαίου, προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού σχήματος σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ».
Τέλος, για την εξέλιξη του προσφυγικού, σημείωσε ότι «λόγω έλλειψης ουσιαστικής ευρωπαϊκής πολιτικής και ιδεοληψιών της ελληνικής κυβέρνησης, κινδυνεύουμε να έχουμε μη αντιστρεπτές συνέπειες».
Όπως είπε, «στην Ε.Ε. πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το προσφυγικό απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξυπνήσει από τους συνεχείς λήθαργους που πέφτει και να λάβει πρωτοβουλίες.
Η παντελής απουσία του κράτους είναι αδικαιολόγητη στην Ειδομένη, στον Πειραιά κ.ά.
Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι είναι να εγκλωβιστούν στην χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, να μην υπάρξει διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, να μην υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., να μην λειτουργήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες ασύλου.
Δυστυχώς οι κίνδυνοι αυτοί είναι υπαρκτοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης