Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεροβασίλη: Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής τουριστικός προορισμός - Επίκειται η επίσκεψη του Putin στη χώρα μας

Γεροβασίλη: Η  Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής τουριστικός προορισμός -  Επίκειται η επίσκεψη του Putin στη χώρα μας
Συνέντευξη Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA NOVASTI»
«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός παρά τα όσα συμβαίνουν στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον», τόνισε η Κυβερνητική Εκπροσώπος, Όλγας Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA NOVASTI».
Η ίδια σημείωσε ότι «οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις βαθιάς φιλίας, συνεργασίας και άριστους πνευματικούς δεσμούς που έχουν εδραιωθεί σε βάθος χρόνου», προσθέτοντας πως το 2015 ήταν μια χρονιά σύσφιξης και αναβάθμισης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων και το 2016 ως αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να εμβαθυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δυο χωρών.
Έμφαση, όπως είπε, δίνεται στη διμερή οικονομική συνεργασία.
«Θεωρούμε ότι έχει πολλές προοπτικές η περαιτέρω βελτίωσή των εμπορικών σχέσεων και θα λειτουργήσει προς το αμοιβαίο συμφέρον.
Σχέσεις οι οποίες έχουν πληγεί εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ και των ρωσικών αντιμέτρων.
Εμείς παλεύουμε σε κάθε κατεύθυνση προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες.
Αυτό θα λειτουργήσει προς το συμφέρων και των δυο λαών», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.
Κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό σημείωσε ότι η γεωπολιτική της θέση της  χώρας είναι αυτή η οποία την έχει καθορίσει χώρα εισόδου μεγάλων προσφυγικών ρευμάτων προς την ΕΕ.
Αυτό, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «έχει φέρει τη χώρα μας σε δύσκολη θέση με την έννοια ότι η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη κρίση η οποία είναι οικονομική και ταυτοχρόνως μια προσφυγική κρίση».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στη προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα προσφυγικά ρεύματα με όρους αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Και βεβαίως αυτό έχει έμπρακτα αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός παραμένει πιστός στις αξίες του ελληνικού πνεύματος αλλά και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού.
Και αυτό είναι κάτι το οποίο συνιστά και αποτελεί ηθικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν με άλλους όρους, με φοβικό τρόπο τα προσφυγικά κύματα.
Και αυτό πραγματικά αναγνωρίζεται απ’ όσο ξέρουμε και από τους Ρώσους πολίτες».
Σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επίσκεψη Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα για αυτή τη χρονιά, συμπληρώνοντας ότι έχουν γίνει πάρα πολλές συνεργασίες, και πάρα πολλή δουλειά εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού με μεγάλα ρωσικά πρακτορεία και όχι μόνο.
«Πιστεύουμε ότι φέτος θα έχουμε υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2015», είπε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια και δουλειά και στον τομέα της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες.
Ανέφερε δε, ότι «γίνονται όλες οι προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν οι Προξενικές μας Αρχές», αλλά και «για να παράσχουν γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους Ρώσους πολίτες και να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το μεγάλο αριθμό».
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι σε συνεννόηση με εμπορικούς φορείς της Ελλάδας εξετάζεται το ενδεχόμενο εκπτώσεων στην αγορά εμπορικών προϊόντων για Ρώσους τουρίστες.
Αναφερόμενη σε ενεργειακά θέματα, τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πολυδιάστατος ενεργειακός κόμβος, προοπτική καθοριστική για την πορεία, την οικονομία και για την ανάπτυξη της χώρας μας.
Βρισκόμαστε πολύ κοντά όσον αφορά το αγωγό ΤΑР η κατασκευή του οποίου ξεκινά τον Μάιο».
Στον τομέα συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας στο ενεργειακό τομέα, ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία, εκτιμώντας ότι αυτές θα συνεχιστούν, ενώ για το Μνημόνιο συνεργασίας για τον IGI, σημείωσε πως είναι σχέδιο που αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο ώστε να περάσει μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη και έγιναν οι συζητήσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για την επίσκεψη του ρώσου προέδρου, V. Putin στην Ελλάδα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι επίκειται αλλά δεν έχουν οριστεί οι ημερομηνίες, συμπληρώνοντας ότι «σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, είναι σημαντικές αυτές οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων.
Η χώρα μας ακολουθεί μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική με στόχο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Η χώρα μας είναι ευρωπαϊκή χώρα, είναι μεσογειακή χώρα, είναι βαλκανική χώρα, αλλά και μέρος της ευρύτερης παρευξείνιας περιοχής.
Αυτές οι συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Προέδρου Putin θα αποτελέσουν εξαιρετικά σημαντικό γεγονός.
Και θα γίνουν συζητήσεις και όσον αφορά την περεταίρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και των ενεργειακών».
Ακόμη, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα είναι παρούσα η ελληνική ομάδα φέτος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης, αλλά η συμμετοχή εκ μέρος της Ελλάδας θα είναι σε επίπεδο Υπουργών, ενώ θα συμμετάσχει και το Enterprise Greece και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Σε ερώτηση για το εάν ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα επισκεφτεί τη Μόσχα μέσα στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι «θα υπάρξει σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπηση.
Δεν έχει συζητηθεί κάτι αντίστοιχο που να μπορώ να σας το δώσω σαν δεδομένο αυτή τη στιγμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης