Διεθνή

Reuters: Νομικά «τερτίπια» υιοθετούν Ελλάδα και Τουρκία εν όψει επαναπροώθησης προσφύγων από 4/4

Reuters: Νομικά «τερτίπια» υιοθετούν Ελλάδα και Τουρκία εν όψει επαναπροώθησης προσφύγων από 4/4
Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει ομοφώνως στην Τουρκία το καθεστώς «ασφαλούς τρίτης χώρας»
Νομικές παρακάμψεις στην νομοθεσία τους περί ασύλου και μεταχείρισης προσφύγων υιοθετούν η Ελλάδα και η Τουρκία, που έχουν αποδυθεί σ' έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν την προθεσμία έναρξης της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών πίσω στην Τουρκία από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, στη βάση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα από τη Δευτέρα θα έχει το δικαίωμα επαναπροώθησης στην Τουρκία μεταναστών και προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα μας παράνομα μέσω του Αιγαίου Πελάγους μετά τις 20 Μαρτίου 2016.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, την οποία δεν θεωρεί «ασφαλή τρίτη χώρα», κάτι που θα θωράκιζε νομικά τις επιστροφές, απολύτως.
Η ελληνική κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο που ρυθμίζει την απαραίτητη διαδικασία επιστροφής προσφύγων των οποίων η αίτηση ασύλου δεν έχει γίνει αποδεκτή, αν και δεν αναφέρεται ρητώς στην Τουρκία ως χώρα-αποδέκτη με στόχο την αποτροπή έντασης με όσους κυβερνητικούς βουλευτές δεν θεωρούν ασφαλή χώρα την Τουρκία.
Αν και η τουρκία έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις αναφορικά με τη μεταχείριση των επιστρεφόμενων Σύρων προσφύγων, δεν είναι απόλυτα σαφές ποιά μεταχείριση επιφυλάσσει στους επιστρεφόμενους (μη Σύρους) μετανάστες.
Επισημαίνεται, ότι η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει ομοφώνως στην Τουρκία το καθεστώς «ασφαλούς τρίτης χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης