Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξηση των επιτοκίων από τη Fed οδηγεί σε ανάκαμψη των αγορών

Nomura: Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξηση των επιτοκίων από τη Fed οδηγεί σε ανάκαμψη των αγορών
Η Fed παραμένει αποφασισμένη να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική και εργάζεται σκληρά όσον αφορά τη διαχείριση των προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων
Η απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Μαρτίου σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι προσανατολίζεται πλέον σε 2 αυξήσεις επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους, αντί για 4 φορές που αναμενόταν αρχικά, δίνει σημαντική ώθηση στις παγκόσμιες αγορές.
Αυτό επισημαίνει ο αναλυτής της ιαπωνικής εταιρείας συμμετοχών και χρηματοικονομικών υπηρεσιών Nomura, Richard Koo.
Στα βασικότερα σημεία του κειμένου το Koo επισημαίνονται τα εξής:
Οι επενδυτές ησύχασαν όταν έμαθαν ότι η Fed δεν μπορεί να αγνοήσει τις αναταράξεις στις αγορές, κάτι που υποψιάζομαι ότι συνέβαλε σημαντικά στο ράλι.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά έτους από τότε και τα χρηματιστήρια στην Ιαπωνία και αλλού έχουν επίσης ανακάμψει.
Η Fed εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική.
Αλλά από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ότι οι αγορές βρίσκονται στο δρόμο προς την ανάκαμψη, οι πρόεδροι της Fed Ατλάντας, Dennis Lockhart, και Σαν Φρανσίσκο, John Williams, άρχισαν και πάλι να μιλούν για μια αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο.
Το γεγονός ότι αυτά τα σχόλια βγήκαν μόλις οι αγορές ανέκτησαν την ψυχραιμία τους, δείχνουν ότι η Fed παραμένει αποφασισμένη να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εργάζεται σκληρά όσον αφορά τη διαχείριση των προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Επιπλέον, η πρόταση για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο δείχνει ότι ακόμη και η σοβαρή αναταραχή που σημειώθηκε στις χρηματαγορές στις αρχές του 2016 ήταν αρκετή μόνο για να καθυστερήσει μια αύξηση επιτοκίων κατά μία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed ή περίπου κατά έξι εβδομάδες.
Υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω ότι οι αγορές μπορεί να υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Fed για ομαλοποίηση της πολιτικής της.
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θέλει να αποφύγει πάση θυσία να μην ακολουθήσει τις εξελίξεις στην οικονομία.
Γιατί βρίσκεται η Fed σε τέτοια βιασύνη;
Η πραγματική οικονομία στις ΗΠΑ συνεχίζει να επεκτείνεται και οι τιμές ανεβαίνουν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλά χρόνια.
Υποψιάζομαι ότι η Fed, η οποία έχει εφαρμόσει την ποσοτική χαλάρωση, αισθάνεται ότι πρέπει να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική πιο γρήγορα από μια κεντρική τράπεζα που δεν έχει στραφεί σε αυτή την επιλογή.
Εάν η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα είχε απλώς επιδιώξει μία παραδοσιακή νομισματική πολιτική, το μόνο που θα χρειαζόταν να κάνει είναι να αυξήσει προσεκτικά τα επιτόκιά της τη στιγμή που η οικονομία θα άρχιζε να ανακάμπτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης