Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται το τέλος του ράλι για το αμερικανικό δολάριο - Τι εκτιμούν Citgroup, Societe Generale, Gartman

Έρχεται το τέλος του ράλι για το αμερικανικό δολάριο - Τι εκτιμούν Citgroup, Societe Generale, Gartman
Η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι - Το δολάριο, σύμφωνα με την Yellen, έχει υπάρξει υπερβολικά δυνατό
Τα ήπια σχόλια από την πρόεδρο της Fed, Janet Yellen, την Τρίτη 29 Μαρτίου, προκάλεσε μια «έφοδο» στις λεγόμενες ριψοκίνδυνες επενδύσεις και άφησαν τους διαπραγματευτές να σκέφτονται εάν το αμερικανικό δολάριο ΗΠΑ ακολουθήσει μία πτωτική τάση για το υπόλοιπο του έτους.
«Βλέπουμε μία αποδυνάμωση του δολαρίου στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου, ακόμη και στο στις αρχές του Απριλίου», είπε στο CNBC την Τετάρτη 30 Μαρτίου ο επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκού συναλλάγματος στη Citigroup, Richard Cochino.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής στρατηγικής της Societe Generale για το συνάλλαγμα, Kit Juckes, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.
Η άμεση αντίδραση του μετά την ομιλία της Yellen ήταν ότι «ο ήλιος δύει στο ράλι του δολαρίου κατά τρόπο που υπενθυμίζει την τελευταία μεγάλη ανοδική τάση του νομίσματος στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οποία ανατράπηκε από μια «απότομη πτώση των πραγματικών αποδόσεων, καθώς η Fed χαλάρωσε πάρα πολύ τη νομισματική της πολιτική την περίοδο 2002/2003».
«Για τώρα, θα προτιμούσα να επιμείνω σε μια περιγραφή του "συναλλαγματικού πολέμου" και στην πορεία προς ένα εύρος περιοχής τιμών, παρά προς μία πορεία σε bear.
Αλλά και αυτό θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει», είπε σε σημείωμά του για το πρωί της Τετάρτης.
Η άνοδος του δολαρίου υπήρξε ένα από τα βασικά επενδυτικά θέματα κατά τα τελευταία χρόνια, από τότε που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε χαλάρωση του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας μέσω της νομισματικής της πολιτικής, μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008.
Η άνοδός του προκάλεσε μία κατάρρευση στις τιμές των εμπορευμάτων, τα οποία παραδοσιακά τιμολογούνται σε δολάρια.
Επίσης, συνέπεσε με την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες είχαν δει μεγάλες εισροές κεφαλαίων μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, με τους επενδυτές να αναζητούν αποδόσεις στο εξωτερικό.
Αλλά ένα νέο κεφάλαιο θα μπορούσε να βρίσκεται στον ορίζοντα για το δολάριο το 2016, με την Fed πλέον να αναμένεται ευρέως ότι θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους στο περιθώριο και θα περιορίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
«Η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι.
Το δολάριο, σύμφωνα με την Yellen, έχει υπάρξει υπερβολικά δυνατό και έχει πλέον βγει από το τραπέζι», σημειώνει ο γνωστός αναλυτής της αγοράς, Dennis Gartman.
Παράλληλα, τόνισε ότι το καναδικό δολάριο, το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ήταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από την αδυναμία του δολαρίου και πρόσθεσε ότι αυτό θα συνεχιστεί «αδυσώπητα».
Μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης την Τρίτη 29 Μαρτίου, η Yellen σημείωσε στα σχόλιά της ότι είναι σωστό για τους ιθύνοντες να προχωρήσουν «με προσοχή».
Πολλοί διαπραγματευτές συναλλάγματος έχουν υπογραμμίσει ότι οι κίνδυνοι για τη Fed προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες, το οποίο θα σήμαινε ότι τα θετικά στοιχεία για τις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες θα είχαν ελάχιστη επιρροή στο να αλλάξουν την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης