Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η «εισβολή» των hedge fund στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αποτελεί κίνδυνο για την αγορά

Societe Generale: Η «εισβολή» των hedge fund στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αποτελεί κίνδυνο για την αγορά
Η εκτίναξη της μεταβλητότητας εντείνει τις ανησυχίες στην αγορά των 13,3 τρισ. δολ. - Οι ξένοι επενδυτές μείωσαν τη συμμετοχή τους για πρώτη φορά από το 2000
Τα hedge funds σχηματίζουν «ουρές» για να αγοράσουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα, γεγονός που έχει θέσεις τους διαπραγματευτές σε κατάσταση συναγερμού για περισσότερη αναταραχή στην αγορά το επόμενο διάστημα.
Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν ξεχωρίζει το ποσοστό των hedge fund που κατέχουν αμερικανικούς κρατικούς τίτλους ως μέρος του συνόλου, σύμφωνα με έκθεση της Fed αυτή η ομάδα επενδυτών αύξησε τη συμμετοχή της στο 1,27 τρισ. δολ. το 2015.
Και αυτό μάλιστα την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού και τα υπουργεία οικονομικών άλλων χωρών, οι καλύτεροι αγοραστές αμερικανικών κρατικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια μείωσαν τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων για πρώτη φορά μετά από το 2000 σε ετήσια βάση.



Η εκτίναξη της συμμετοχής των hedge fund στο χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί ανησυχητικό σημάδια, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα Societe Generale, αλλά και για τη γερμανική Commerzbank.
Όπως σημειώνουν και οι δύο, η συμμετοχή σε αυτή την αγορά εταιρειών όπως είναι τα hedge funds, τα οποία χρησιμοποιούν συχνά δανεικά χρήματα για να μπουν και να βγουν σε αγορές χωρίς καμία προειδοποίηση, θα αυξήσεις τις πιθανότητες αναταραχής και ξαφνικών σοκ στην de facto πιο ασφαλή αγορά παγκοσμίως.
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις έντονες εναλλαγές αποδόσεων και τιμών στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, οι οποίες ήδη έχουν αυξηθεί κατά πολύ, λόγω των ανησυχιών για την Κίνα, την παγκόσμια οικονομία και τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ ήδη ερευνά πάντως εάν η αγορά δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης