Οικονομία

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φοβίζει τους καταθέτες - Τι θα κάνουν με την άρση των capital controls;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φοβίζει τους καταθέτες - Τι θα κάνουν με την άρση των capital controls;
Οι ερωτήσεις έχουν ως βασικό άξονα πως διαχειρίζονται οι πολίτες τις καταθέσεις τους
Απογοητεύουν τα συμπεράσματα ποιοτικών ερευνών που διενεργεί με πλήρη μυστικότητα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην προσπάθειά της να πληροφορηθεί σε ποια επίπεδα βρίσκεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και των καταθετών έναντι του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες είναι κυλιόμενες και πραγματοποιούνται τους  τελευταίους μήνες στην κοινή γνώμη.
Οι έρευνες έχουν λάβει χαρακτηριστικά απόρρητων εκθέσεων που διακινούνται με προσοχή όπως μας πληροφορούν αξιόπιστες πηγές.
Οι ερωτήσεις έχουν ως βασικό άξονα πως διαχειρίζονται οι πολίτες τις καταθέσεις τους.
Αν υπάρχουν σκέψεις να φέρουν χρήματα από το εξωτερικό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Τι θα κάνουν στο ενδεχόμενο άρσης των capital  controls.  
Οι  απαντήσεις πραγματικά προκαλούν σοκ στους ειδικούς που διαβάζουν τα  αποτελέσματα των ερευνών.  
Η άρση των capital controls με βάση τις απαντήσεις θεωρείται ως η καλύτερη ευκαιρία για τους καταθέτες να διαχειριστούν μόνοι τους τα χρήματά τους.
Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πάρουν μεγάλο μέρος των καταθέσεων από τις τράπεζες διότι εκφράζουν φόβους για τα χειρότερα και προέρχονται κυρίως από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Οι εννέα στους δέκα πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα έβαλαν χαμηλή βαθμολογία αναφερόμενοι στον δείκτη εμπιστοσύνης έναντι των τραπεζών.
Ένα από τα στοιχεία που προβλημάτισαν έντονα ήταν η στάση των πολιτών που ανέφεραν ότι η πρόθεση τους είναι να κάνουν αναλήψεις υψηλότερες από αυτές που έχουν ανάγκη διότι νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έχουν τα χρήματά τους στο σπίτι.
Οι συνταξιούχοι με μηνιαία σύνταξη που ξεπερνά τα 1000 ευρώ δήλωσαν ότι σε εβδομαδιαία βάση κάνουν αναλήψεις στα όρια που τους επιτρέπουν τα capital controls.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δείγμα που συμμετέχει στις ποιοτικές έρευνες μόνο τυχαίο δεν είναι αφού οι εταιρείες που διενεργούν τις έρευνες έχουν ονόματα πολιτών που διαθέτουν καταθέσεις από μερικές έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς συνδέουν τις έντονα αρνητικές απαντήσεις των πολιτών με την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση αναφορικά  με την αξιολόγηση της χώρας από το κουαρτέτο.
Τα ίδια εκτιμούν ότι στην επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς και με την προοπτική να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος μπορεί να αλλάξει προς το θετικότερο τη στάση των πολιτών έναντι του τραπεζικού συστήματος.  
Αξίζει να σημειωθεί  οι χειρισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι είχαν δημιουργήσει κύμα φυγής των καταθέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν 37,9  δισ. ευρώ ή το 32,9% σε  σύνολο 115,5 δισ. ευρώ, που ...δραπέτευσαν από  το τραπεζικό σύστημα το Σεπτέμβριο του 2009.
Πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα  στοιχεία για το  ύψος  των καταθέσεων του Ιανουαρίου 2016.
Προκύπτει  ότι μειώθηκαν κατά 1,15  δισ. ευρώ και υποχώρησαν στα 122,2 δισ. ευρώ.
Η μείωση προήλθε κυρίως τις καταθέσεις των επιχειρήσεων που έφθασαν το 1,3 δισ. ευρώ  και από τα νοικοκυριά βγήκαν  μόλις 161 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό  δελτίο της Alpha Bank.
Σε διάστημα ενός χρόνου Ιανουάριος 2015-2016 το ύψος των καταθέσεων περιορίστηκε κατά 25,8 δισ. ευρώ.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης