Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Κέρδη +20% καταγράφουν 28 χρηματιστήρια, μετά τα χαμηλά του Φεβρουαρίου

tags :
Barclays: Κέρδη +20% καταγράφουν 28 χρηματιστήρια, μετά τα χαμηλά του Φεβρουαρίου
Τα κέρδη θα είναι διατηρήσιμα, εάν αυξηθούν οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη
Οι μισές μετοχές παγκοσμίως πιστεύουν και πάλι στη bull market, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της βρετανικής τράπεζας Barclays.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της τράπεζας, 28 χρηματιστήρια ανά τον κόσμο έχουν ανακάμψει κατά 20% από τα χαμηλά της bear-market.
Παράλληλα, η τράπεζα επισημαίνει ότι αυτή η άνοδος για τις μετοχές μπορεί να αποδειχθεί διατηρήσιμη, εάν αυξηθούν οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη.
Αναλυτικά, όπως καταγράφεται στην έρευνα της Barclays, που υπογράφει ο αναλυτής William Hobbs, μεταξύ των 63 μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως οι 28, με συνολική αξία 28,5 τρισ. δολ., βρίσκονται σε καθεστώς bull market.
Ακόμη 10, με αξία 4,3 τρισ. δολ., είναι πολύ κοντά στο να βρεθούν μαζί τους.
Οι μετοχές παγκοσμίως ανακάμπτουν από τη χειρότερη βουτιά που έχει καταγραφεί εδώ και 7 χρόνια το μήνα Ιανουάριο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν και η Fed επιβράδυνε την πορεία αύξησης των επιτοκίων της.
Αυτό βοήθησε να κατευναστούν οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα.
Ο δείκτης MSCI All-Country World Index έχει εκτιναχθεί κατά 12% από τα χαμηλά του στις 11 Φεβρουαρίου.



Παρόλ' αυτά, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων αμφισβητούν τη δύναμη του ράλι, επικαλούμενη τις χαμηλότερες προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη.
Ενώ οι προβλέψεις κερδών για τις εταιρείες παγκοσμίως έχουν αυξηθεί οριακά εντός του Μαρτίου, παραμένουν 15% κάτω από το ρεκόρ του 2007.
Οι αναλυτές περιμένουν να δουν ισχυρότερες αποδείξεις για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, προτού προχωρήσουν σε αλλαγή των προβλέψεών τους, σύμφωνα με τον Hobbs.
«Για να επιβεβαιωθεί όλο αυτό ως ανοδική αγορά, η αύξηση των τιμών θα πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη», τονίζει ο επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής στη μονάδα διαχείρισης πλούτου της Barclays στο Λονδίνο. «Οι εκτιμήσεις ανακτούν μέρος του χαμένου εδάφους, αλλά εξακολουθούν να είναι ως επί το πλείστον αρνητικές.
Οι αναλυτές χρειάζονται κάποιες αποδείξεις.
Κατά μία έννοια, η παγκόσμια οικονομία είναι ένοχη μέχρι να αποδειχθεί αθώα». Οι ανησυχίες που επισκίασαν τις αγορές στα τέλη του 2015 δεν έχουν εξαφανιστεί:
Ο πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα, η αύξηση των πολιτικών κινδύνων στις αναδυόμενες αγορές και η υπερπροσφορά πετρελαίου.
Ωστόσο, η Barclays εκτιμά ότι το 2016 θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως «ένα ελαφρώς φωτεινότερο οικονομικό σκηνικό» σε σύγκριση με το περασμένο έτος, σημειώνει ο Hobbs.
«Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ στις αρχές του Απριλίου θα είναι προφανώς πολύ σημαντικός, δεδομένου ότι συνήθως αποτελεί καλό δείγμα για τις παγκόσμιες εκτιμήσεις για τα κέρδη», είπε.
«Ένα σημαντικό κομμάτι της απαισιοδοξίας που συνάγεται από τις προβλέψεις για τα κέρδη μπορεί απλά να ξεθωριάσει».
Στη βιομηχανία μάλλον καταγράφηκε βελτίωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Άλλα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την 1η Απριλίου μπορεί να δείξουν ότι οι αμερικανοί εργοδότες προσέλαβαν τουλάχιστον 200.000 εργαζομένους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και η ανεργία διατηρείται στα χαμηλά 8 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης