Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων από τη Σουηδία μπορεί να τροφοδοτήσει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων

Moody's: Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων από τη Σουηδία μπορεί να τροφοδοτήσει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων
Προειδοποιήσεις για την πολιτική της Σουηδίας να χρησιμοποιεί αρνητικά επιτόκια προκειμένου να δώσει ώθηση στις τιμές καταναλωτή εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σημειώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να τροφοδοτηθεί μια μη βιώσιμη αύξηση στις τιμές κατοικιών και τα επίπεδα χρέους των νοικοκυριών στη χώρα.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας, Riksbank, σημειωτέον, έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο -0,5%, με στόχο να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό, από τον οποίο υπολείπεται σημαντικά εδώ και τέσσερα χρόνια.
Η πολιτική που ακολουθεί, έχει στόχο να πιέσει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν και να προχωρήσουν σε προσλήψεις, ενώ καθιστά πιο φθηνά τα στεγαστικά δάνεια.
Οι ακούσιες συνέπειες της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής καθίστανται ολοένα και πιο εμφανείς, με τη μορφή της ταχείας αύξησης των τιμών των κατοικιών και τις επίμονα ισχυρής ανάπτυξης στα στεγαστικά δάνεια, τονίζει η Moody's.
Οι σουηδικές αρχές είναι σε διαδικασία να θέσει μια σειρά από νέους κανόνες προκειμένου να «παγώσει» την αγορά ακινήτων, περιλαμβανομένου ενός που αναγκάζει όσους δανείζονται περισσότερο από το μισό της αξίας της κατοικίας να αποπληρώσουν το δάνειο.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτού του είδους τα μέτρα μπορεί να είναι αποτελεσματικά, διότι λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση των πολύ χαμηλών επιτοκίων.
Όπως αναφέρει, εκτιμά ότι μακροπροληπτικά εργαλεία είναι πιο αποτελεσματικά αν συμπληρώνουν και όχι όταν έρχονται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης