Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί η Σουηδία τη Γερμανία για παραβίαση κανόνων της ΕΕ

Politico: Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί η Σουηδία τη Γερμανία για παραβίαση κανόνων της ΕΕ
Η Στοκχόλμη κατηγορεί το Βερολίνο ότι με ερμηνείες κανονισμών προσπαθεί να αποφύγει να επιστρέψουν πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί πρώτη φορά στα γερμανικά σύνορα
Η Σουηδία απείλησε να προχωρήσει σε ανάληψη ένδικων μέσων κατά της προσφυγικής πολιτικής της Γερμανίας υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις του ως προς τους κανόνες της ΕΕ.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, όπως αναφέρει το politico, είναι η άρνηση των γερμανικών αρχών να πάρουν πίσω πρόσφυγες που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στα γερμανικά σύνορα αλλά στη συνέχεια ζήτησαν άσυλο επί σουηδικού εδάφους.
Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Δικαιοσύνης Morgan Johansson δήλωνε ότι έχει ήδη υπάρξει σχετική επικοινωνία σε επίπεδο δημοσίων υπηρεσιώνβ για το θέμα και κατέστησε σαφές ότι δεν είναι μόνο η Σουηδία αυτή που έχει πρόβλημα με τη γερμανική τακτική αλλά και άλλες χώρες.
«Αν επιμείνει στη στάση της η Γερμανία, τότε θα τα ξαναπούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» διεμήνυσε ο Σουηδός υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι καταρχήν η χώρα του θα προσπαθήσει να λύσει το θέμα δια μέσου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συχνά πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα ή την Ιταλία πετυχαίνουν, με διάφορους τρόπους, να καταγραφούν πρώτη φορά στα σύνορα μιας άλλης χώρας.
Διαπιστώνοντας ότι αυτό συμβαίνει και στα σύνορά της, μόλις τον Φεβρουάριο, η Γερμανία προχώρησε σε μια νέα ερμηνεία του κανονισμού του Δουβλίνου, το οποίο απαιτεί οι αιτούντες άσυλο να επιστρέφουν στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται η Σουηδία δεν είναι παρά ορισμένοι πρόσφυγες που για λόγους ασφαλείας πέρασαν διαδικασίες και καταγράφηκαν τα στοιχεία τους και με δεδομένο ότι δεν ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουν σε αυτήν.
Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Heiko Maas πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι η διαμάχη μπορεί να επιλυθεί και ότι θα βρεθεί κοινός τόπος με τη σουηδική κυβέρνηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης