Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κακήν κακώς τα… μαζεύει ο Δ. Μάρδας (υφυπ. Εξ.) - «Σχήμα λόγου» τα περί πολέμου με την Τουρκία

Κακήν κακώς τα… μαζεύει ο Δ. Μάρδας (υφυπ. Εξ.) - «Σχήμα λόγου» τα περί πολέμου με την Τουρκία
«Ο μόνος δρόμος είναι η διπλωματία», κατέστησε σαφές ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας
Κακή κακώς τα… «μαζεύει» ο Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών, με νέες δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Real FM».
Μετά τα περί πολέμου με την Τουρκία, εφόσον δεν υπάρξει διπλωματική λύση, ο κ. Μάρδας έσπευσε να σώσει ό,τι μπορεί, σε μια προσπάθεια, ίσως, να μην προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με τους γείτονες.
Ειδικότερα, «σχήμα λόγου» χαρακτήρισε την φράση του για πόλεμο με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πόλεμο, αλλά πρέπει να δώσουμε διπλωματική λύση.
«Ο μόνος δρόμος είναι η διπλωματία», κατέστησε σαφές, διευκρινίζοντας πως ολόκληρο το πνεύμα της συνέντευξης είναι ότι ο μόνος δρόμος είναι η διπλωματία και αυτό ήθελε να πει, ότι δηλαδή η Ελλάδα επιζητεί επίλυση των θεμάτων δια της διπλωματικής οδού.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Σε μια απίστευτη δήλωση προχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM, ο Δ. Μάρδας δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιζητά μια διπλωματική λύση στο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων, ωστόσο αν δεν επιτευχθεί δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον... πόλεμο!

Αναλυτικά η δήλωση Μάρδα:
Αυτό το θέμα, δεν το ακούμε για πρώτη φορά και όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση.
Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων.
Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος!
Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση.
Τι θα έπρεπε να κάνουμε, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία έχει οργανωθεί με ένα μεγάλο σύνολο θεσμών, οι οποίοι επιδιώκουν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με ειρηνικό τρόπο.
Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε.
Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.
Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος).
Εγώ δεν βλέπω καμία υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα.
Υποχώρηση θα ήταν να πηγαίναμε στο ΝΑΤΟ και να λέγαμε «πράγματι η Τουρκία, έχει δίκιο».

Για το casus belli
Όσον αφορά το casus Belli ο κ. Μάρδας σημείωσε: «To casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό το θυμάμαι από τα ακαδημαϊκά μου, είναι ή το άρθρο 2 ή το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη, που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι δεδομένο, λοιπόν από εκεί και πέρα, αυτό το απάντησε (ο πρωθυπουργός)... Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει;
Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται.
Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εδώ και δύο χρονιές, από ό,τι θυμάμαι, είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο.
Που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αυτό το κοινοτικό κεκτημένο, το έχει ως δεδομένο, σε ό,τι αφορά δε τα χωρικά ύδατα, εδώ έχουμε πάλι το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε, όπου όλες οι οδηγίες, που αναφέρονται σε διάσωση και αλιεία, προβλέπουν - και είναι ένα από τα κεφάλαια, δεν θυμάμαι το νούμερο, που έχει να εξετάσει η Τουρκία, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. - όχι έως τα 12 μίλια χωρικά ύδατα, 12 μίλια χωρικά ύδατα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης