Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τη ριζική αναμόρφωση του ασύλου στις χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες - Πιθανή η αλλαγή του Δουβλίνου ΙΙ

Τη ριζική αναμόρφωση του ασύλου στις χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες - Πιθανή η αλλαγή του Δουβλίνου ΙΙ
Η ευθύνη για την καταγραφή και αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου θα μπορούσε να μετατοπιστεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου
Τη ριζική αναμόρφωσης του ασύλου σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν σύντομα, ίσως και στην Σύνοδο Κορυφής 7 Μαρτίου, ένα νέο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Fianancial Times, το σχέδιο προβλέπει την κεντρική καταγραφή όλων των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται σε χώρες της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να καταβάλλει σημαντική προσπάθεια ώστε να καταστήσει νέους κανόνες που διέπουν την παροχή ασύλου στις χώρες της ΕΕ, εν όψη μάλιστα και του δημοψηφίσματος στη Βρετανία τον προσεχή Ιούλιο δεδομένου ότι το μεταναστευτικό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των βρετανών.
Η ΕΕ εξετάζει τρόπους για την αναμόρφωση των κανόνων σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τις αιτήσεις ασύλου αφού το σύστημα κατέρρευσε μετά την είσοδο 1,3 εκ, αιτήσεων μόνο το 2015.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, γνωστό και ως «Δουβλίνο ΙΙ», οι πρόσφυγες πρέπει να ζητήσουν άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ που εισέρχονται.
Αυτό ωστόσο ασκεί τεράστιες πιέσεις κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία οι οποίες έχουν δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες.
Το «Δουβλίνο ΙΙ» φαίνεται να αδυνατούσε να καλύψει τα νέα δεδομένα μετά και την απόφαση της A. Merkel να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας για πάνω από 1 εκ πρόσφυγες.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η ευθύνη για την καταγραφή και αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου θα μπορούσε να μετατοπιστεί προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, η οποία σήμερα έχει συμβουλευτικό ρόλο παρέχοντας συμβουλές στις χώρες της ΕΕ.
Ο νέος της ρόλος θα μπορούσε να είναι αυτός μιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας που θα αξιολογεί και θα εγκρίνει τις αιτήσεις.
Επιπλέον η Επιτροπή θα έχει και ως αρμοδιότητα της δίκαιη κατανομή των αιτούντων ασύλου σε όλη την ΕΕ με βάση την ποσόστωση, ανεξάρτητα από το πού έφτασαν πρώτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης