Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι συλλέκτες χρέους επιστρέφουν στο Μεσαίωνα, με μολότοφ και απειλές θανάτου

Οι Ρώσοι συλλέκτες χρέους επιστρέφουν στο Μεσαίωνα, με μολότοφ και απειλές θανάτου
«Είναι σχεδόν έτοιμοι να σκοτώσουν, ή τουλάχιστον απειλούν ότι θα το κάνουν», λένε οι μάρτυρες
Τη νύχτα της 27ης Ιανουαρίου μία βόμβα μολότοφ έσπασε το παράθυρο ενός σπιτιού στην κεντρική Ρωσία, στην πόλη Ουλιάνοβσκ, τραυματίζοντας βαριά ένα μικρό παιδί.
Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός 44άχρονου άνδρα για την επίθεση, λέγοντας ότι απειλούσε τον παππού του παιδιού για καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεών του για το δάνειο ύψους 4.000 ρουβλιών ή 51 δολαρίων.
Ο κατηγορούμενος, ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας αρνείται τις κατηγορίες.
Όπως καταγράφει το Bloomberg, καθώς η ρωσική οικονομία παραπαίει, οι πολίτες βυθίζονται όλο και βαθύτερα στα χρέη και οι εισπράκτορες χρεών του κυνηγούν με σφοδρότητα.
Τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες είσπραξης έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις κατά οφειλετών, βανδαλισμό των αυτοκινήτων τους, ακόμη και καταστροφή παιδικών καροτσιών που βρίσκονται έξω από τα διαμερίσματα.
Ένα νηπιαγωγείο στη νότια Ρωσία εκκενώθηκε το Δεκέμβριο, έπειτα από ένα απειλητικό τηλεφώνημα που προειδοποιούσε για επίθεση στο κτίριο, εκτός και εάν ένας υπάλληλος πλήρωνε το χρέος που είχε η γυναίκα του.
Σε άλλη περίπτωση, οι εισπράκτορες έστειλαν e-mails στους φίλους και τους συγγενείς ενός ζευγαριού που χρώσταγε με τον επικήδειο του μωρού τους, ενώ ανήρτησαν τη φωτογραφία της γυναίκας και το τηλέφωνό της σε μία ιστοσελίδα που παρείχε υπηρεσίες ιερόδουλων.
Και όλο αυτό για την καθυστέρηση των δόσεων σε ένα δάνειο ύψους 15.000 ρουβλιών, δηλαδή λιγότερο από 200 δολάρια.
Η οργή για αυτές τις τακτικές έχει εκκινήσει μία συζήτηση για την ανάγκη αυστηρότερων κανόνων στη σχετική αγορά, ενώ πολλές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούν θύματα που λένε τις ιστορίες του με φωτογραφίες και βίντεο ως πειστήρια για τις παρενοχλήσεις που δέχονται.
Τα δάνεια των Ρώσων διπλασιάστηκαν από το 2008 έως το 2015, στα 10,3 τρισ. ρούβλια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Μία απότομη βουτιά του ρουβλιού από το 2014 έχει οδηγήσει σε έκρηξη του δανεισμού, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν αγαθά προτού εκτοξευθούν οι τιμές.
Ως αποτέλεσμα, το 10% των δανείων βρίσκεται πλέον σε καθυστέρηση, ενώ οι τόκοι υπερημερίας για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές ανέρχονται σε 25%.
Κάποιοι επιτήδειοι χορηγούν βραχυπρόθεσμα δάνεια, με τους τόκους να χρεώνονται καθημερινά και να φτάνουν στο 1% την ημέρα ή 365% ετησίως.
Ο όγκος του χρέους που βρίσκεται πλέον σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανέρχεται σε 1,2 τρισ. ρούβλια και οι εισπρακτικές εταιρείες έχουν αναλάβει δράση.
Περίπου το 10% εξ αυτών καταφεύγουν σε χουλιγκανικές μεθόδους ανάκτησης των χρημάτων, μη διστάζοντας ακόμη και να απειλήσουν τη ζωή των οφειλετών ή των συγγενών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με νόμο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2015, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να κηρύξει κάποιος προσωπική χρεοκοπία στη Ρωσία, αρκεί όμως οι οφειλές του να ξεπερνούν τα 500.000 ρούβλια, το οποίο εξαιρεί τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης