Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 16,50% η αδήλωτη εργασία το 2015 – Διπλασιασμό των προστίμων ζήτησαν οι δανειστές

tags :
Στο 16,50% η αδήλωτη εργασία το 2015 –  Διπλασιασμό των προστίμων ζήτησαν οι δανειστές
Σε σύνολο 132.874 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν συνολικά 9.293 αδήλωτοι εργαζόμενοι
Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η αδήλωτη εργασία το 2015 σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ, το οποίο πρότεινε μείωση του γενικού προστίμου από τα 10.500 ευρώ στα 3.500 με το σκεπτικό ότι εισπράττεται μόνο το 20% των τσουχτερών προστίμων που επιβάλλονται.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ωστόσο απέρριψαν την πρόταση του ΣΕΠΕ και ζήτησαν διπλασιασμό του προστίμου και άμεση είσπραξη των ποσών.
Συνολικά , στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «AΡΤΕΜΙΣ» σε όλη τη χώρα 31.348 επιχειρήσεις ελέχθηκαν από τις αρχές του 2015 έως και τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.
Εξ αυτών, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.173 (ποσοστό 16,50%).
Σε σύνολο 132.874 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν συνολικά 9.293 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 6,99%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 97.847.111 ευρώ.
Ειδικά το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Νοεμβρίου 2015, έγιναν έλεγχοι σε 65.503 επιχειρήσεις όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, 9.577 επιχειρήσεις βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 14,62%).
Οι δανειστές επισήμαναν δε ότι το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και τη φορολογική πολιτική και ζήτησαν τον διπλασιασμό του προστίμου.
Μία πρόταση όμως που επίσης απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Γιάννης Σούκος είχε προτείνει μεταξύ άλλων την επιβολή κλιμακωτών προστίμων για την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, μειώνοντας το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία στα 3.500 ευρώ και υποχρεώνοντάς τους παραβάτες εργοδότες να προσλάβουν τον ανασφάλιστο εργαζόμενο για δύο έτη.
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι επιχειρηματίες θα συνετιστούν, ενώ τα «λογικά» πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα μπορούν να εισπραχθούν από το Σώμα.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό των προστίμων που εισπράττονται δεν ξεπερνά το 20%, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρηματιών στρέφονται στην δικαστική οδό με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση η δίκη να τελεσιδικήσει μετά από 15 χρόνια.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή και του ILO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης