Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ξεσπάει νομισματικός πόλεμος σε έναν κόσμο δίχως ηγέτες στην οικονομία

tags :
Citigroup: Ξεσπάει  νομισματικός πόλεμος σε έναν κόσμο δίχως ηγέτες στην οικονομία
Oι κεντρικές τράπεζες βλέπουν ότι έχουν σχεδόν ξεμείνει από πυρομαχικά όσον αφορά τη συμβατική και την αντισυμβατική νομισματική πολιτική, στην προσπάθειά τους να τονώσουν τη ζήτηση
Η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να μείνει δίχως ηγεσία, καθώς οι χώρες του G-20, που συναντώνται στη Σανγκάη, είναι απίθανο να παράγουν οτιδήποτε περισσότερο από μία ρητορική δήλωση, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.
Όπως είπε στο CNBC, η παγκόσμια οικονομία πραγματικά χρειάζεται μία συμφωνία για τις ισοτιμίες η οποία θα υπερασπίζεται με παρεμβάσεις, καθώς επίσης και με την επέκταση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, τη διαχείριση των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε χώρας και «την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα κρατήσουν ζωηρό το κλίμα στον εταιρικό τομέα».
«Δεν πρόκειται να δούμε τίποτα από αυτά να υλοποιείται.
Δεν υπάρχει ηγεσία στην παγκόσμια οικονομία.
Και δεν υπάρχει θέληση να εγκαταλείψει κανείς τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της υποτίμησης των νομισμάτων.
Οι νομισματικοί πόλεμοι θα είναι η πραγματικότητα σε αυτό που θα δούμε τα επόμενα χρόνια», λέει ο Buiter στο CNBC.
Ο ίδιος και οι αναλυτές της Citigroup υπογραμμίζουν σε σημείωμά τους ότι ο κίνδυνος να βρεθεί η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση αυξάνεται, καθώς τα θεμελιώδη παραμένουν αδύναμα.
«Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά επισφαλές περιβάλλον για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις χρηματαγορές, έπειτα από 2-3 χρόνια σχετικής ηρεμίας», λέει η Citigroup, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν «ασυνήθιστα αδύναμη» στο 4ο τρίμηνο, με σχεδόν 2%.
Ο Buiter λέει ότι οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν ότι έχουν σχεδόν ξεμείνει από πυρομαχικά όσον αφορά τη συμβατική και την αντισυμβατική νομισματική πολιτική, στην προσπάθειά τους να τονώσουν τη ζήτηση.
«Εάν δούμε ακόμη μία επιβράδυνση της οικονομίας, θα πρέπει να υπάρξει ένας περαιτέρω συνδυασμός με τη δημοσιονομική πολιτική και ο κόσμος απλά δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο, θεσμικά, πολιτικά και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο», είπε.
Την ίδια στιγμή, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στις περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν καταστεί εξαιρετικά μοχλευμένες, τονίζει.
Η Citigroup δεν αναμένει μία ύφεση στις ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις από το εξωτερικό που θα στείλουν το δολάριο πολύ υψηλότερα.
Αλλά περιμένει μία περαιτέρω τμηματική επιβράδυνση, λόγω της απουσίας στήριξης από την πλευρά της Fed και καθώς οι εταιρείες αυξάνουν το χρέος τους, έπειτα από μία περίοδο «μη εντυπωσιακής, μέτριας» ανάπτυξης, όπως είπε ο ίδιος.
Οι αγορές έχουν αναλογικά τιμολογήσει τον κίνδυνος μίας ύφεσης, έπειτα από την «υπερβολική αισιοδοξία» της περασμένης χρονιάς, λέει ο Buiter.
«Οι αγορές βρίσκονται για πρώτη φορά ένα βήμα μπροστά από εκείνους που χαράσσουν την οικονομική πολιτική», σημειώνει.
Και καταλήγει: «Οι άνθρωποι έχουν και ανακαλύψει εκ νέου ότι οι προβλέψεις για τη μελλοντική εξέλιξη των κερδών, στην οποία στηρίζονται οι αποτιμήσεις των μετοχών, είναι μη ρεαλιστικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης