Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Απορρίπτει τις εκκλήσεις κρατικοποίησης της Novo Banco η κυβέρνηση

Πορτογαλία: Απορρίπτει τις εκκλήσεις κρατικοποίησης της Novo Banco η κυβέρνηση
Η Λισαβόνα επιθυμεί να πωλήσει τη Novo Banco, που δημιουργήθηκε από τη διάσπαση της Banco Espirito Santo σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ώστε να ανακτήσει 4,9 δισ. ευρώ που δόθηκαν από το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών
Απέρριψε τις εκκλήσεις κρατικοποίησης της Novo Banco η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Antonio Costa στην Πορτογαλία, καθώς οι οικονομικές αρχές της χώρας ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη δεύτερη προσπάθεια πώλησης της αποκαλούμενης «καλής τράπεζας» που διασώθηκε από τα ερείπια της Banco Espirito Santo.
Το Κομουνιστικό Κόμμα της χώρας, που υποστηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας στο κοινοβούλιο, έκανε επίσημη πρόταση το πορτογαλικό κράτος να αναλάβει την τράπεζα, η οποία κατέγραψε το 2015 καθαρές ζημίες 981 εκατ. ευρώ, με τα θετικά λειτουργικά αποτελέσματα να ακυρώνονται από νέες προβλέψεις 1 δισ. ευρώ για ριψοκίνδυνα assets.
Η Λισαβόνα επιθυμεί να πωλήσει τη Novo Banco, που δημιουργήθηκε το 2014 μετά τη διάσπαση της Banco Espirito Santo σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ώστε να ανακτήσει 4,9 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην τράπεζα από το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών.
Ωστόσο, η πρώτη προσπάθεια ακυρώθηκε πέρυσι, καθώς το αντίτιμο που προσφερόταν ήταν πολύ χαμηλό.
Η κρατικοποίηση αποτελεί μια «πιθανή λύση», που θα μπορούσε να μελετηθεί σε όρους πιθανού αντίκτυπου στον πορτογαλικό τραπεζικό κλάδο και την ευρύτερη οικονομία, σημείωσε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης και διευθύνων σύμβουλος της Novo Banco στην εφημερίδα «Diario Economico».
Ωστόσο, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν μια τέτοια ιδέα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ μιας λύσης από την αγορά και της πώλησης της Novo Banco σε ιδιώτες επενδυτές.
Η κρατικοποίηση, επίσης, θα ήταν αντίθετη με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης