Πολιτική

«Εποικοδομητικός» ο διάλογος, απέχει η συμφωνία - Τι συζήτησαν Τσίπρας με αγρότες που συνεχίζουν στα μπλόκα

«Εποικοδομητικός» ο διάλογος, απέχει η συμφωνία - Τι συζήτησαν Τσίπρας με αγρότες που συνεχίζουν στα μπλόκα
Οι δανειστές διαμηνύουν ότι η αξιολόγηση «δεν πρέπει να κολλήσει πουθενά» αν θέλουμε να κλείσει έως το τέλος Μαρτίου
(upd8) Ολοκληρώθηκε περί τις 17:00 η μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους των αγροτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξε μια «εποικοδομητική» συζήτηση, εντούτοις η συμφωνία φαίνεται να απέχει πολύ.
«Έγινε ουσιαστικός διάλογος», ανέφερε ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εκ μέρους των αγροτών, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό και για το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός.
«Θα επιστέψουμε στα μπλόκα μας και θα γίνουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία του αγώνα», συμπλήρωσε.
Σε δηλώσεις προχώρησε και έτερος εκ των εκπροσώπων των συνολικά 52 μπλόκων, που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο κ. Αθανάσιος Τσιοτίνας.
«Έγινε διάλογος επί των προτάσεών μας. Πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε για όλα τα θέματα που είχαμε θέσει και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει για το αν θα ανοίξουν τα μπλόκα των αγροτών, ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου δήλωσε πως «αυτό είναι δημοκρατικό θέμα».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός πρότεινε να μειωθεί το αφορολόγητο για τους αγρότες από τις 12.000 ευρώ στις 9.500 ευρώ και το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών να μειωθεί στο 16% από το 20%.

Τσίπρας: Σίγουρος ότι οι αγρότες θα σταθούν θετικά απέναντι στην ειλικρινή προσπάθεια της κυβέρνησης
Σίγουρος ότι οι αγρότες θα σταθούν θετικά απέναντι στις ειλικρινείς κυβερνητικές προσπάθειες να βρεθούν λύσεις εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των μπλόκων των αγροτών σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, πως: «Η μακρά συζήτηση που είχαμε με του εκπροσώπους των μπλόκων ακούμπησε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες.
Στα 25 μέτρα που εξαγγείλαμε αποτυπώνεται τόσο η κατανόηση, όσο και η επιθυμία να συνεχιστεί ο διάλογος από το Εθνικό Δίκτυο Αγροτικής Πολιτικής.
Είμαι σίγουρος ότι οι συνελεύσεις των αγροτών, θα σταθούν θετικά, απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησης μας να δοθούν λύσεις».

Γεροβασίλη: Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για την στήριξη του αγροτικού κόσμου
«Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες», ανέφερε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως στην συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε «μια ειλικρινής συζήτηση».
«Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες», συνέχισε η κα Γεροβασίλη, ενώ πρόσθεσε ότι «τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς».
Τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:
1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:
5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:
7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Τέλος η κα Γεροβασίλης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, ενώ κατέληξε πως «στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε –και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός».

Τα αγροτικά μπλόκα που συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

1. ΤΕΜΠΩΝ
2. ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ
3. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
4. ΝΗΣΕΛΙΟΥ
5. ΘΗΒΩΝ
6. ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
7. ΣΚΥΔΡΑΣ
8. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ
9. ΗΛΕΙΑΣ
10. ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
11. ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ)
12. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗ
13. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
14. ΔΡΟΥΓΟΥ
15. ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ
16. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
17. ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ
18. ΑΡΝΙΣΣΑΣ
19. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
20. ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ
21. ΟΡΜΕΝΙΟΥ (ΕΒΡΟΥ)
22. ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ (ΕΒΡΟΥ)
23. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
24. ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
25. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
26. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ
27. ΑΝΘΙΛΗΣ
28. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
29. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ
30. ΑΛΥΣΊΔΑ ( ΠΈΛΛΑ )
31. ΚΑΣΤΡΟΥ
32. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ)
33. ΝΥΜΦΑΙΑΣ ( ΚΟΜΟΤΗΝΉ )
34. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ
35. ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
36. ΓΈΡΑΚΑΡΊΟΥ ( ΑΓΙΑΣ )
37. ΔΟΜΟΚΟΎ
38. ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ
39. ΜΑΡΑΘΙΑΣ
40. ΙΣΘΜΟΥ
41. ΑΙΓΙΟΥ
42. ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ
43. ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ
44. ΛΙΜΝΗΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
45. ΣΚΑΛΑΣ
46. ΒΑΤΙΚΩΝ
47. ΜΟΛΑΩΝ
48. ΣΥΚΙΑΣ
49. ΜΑΡΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
50. ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ
51. ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ
52. ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ


Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr: 

Το πρώτο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, σε μια κρίσιμη συνάντηση με κυβερνητικό στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις τους για το ασφαλιστικό και να βάλουν ένα τέλος στους αποκλεισμούς των εθνικών οδών.
Η κυβέρνηση έχει προτάσεις για το ασφαλιστικό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενους τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ, τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από τους αγρότες.
Ωστόσο, προειδοποίησε τους αγρότες ότι αν δεν υπάρξει ανάκτηση του εθνικού πλούτου δεν μπορούμε να μιλάμε για εισόδημα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου».
«Από τα 245 δισ. ευρώ που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση.
» Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Ο πρωθυπουργός πρότεινε τη θέσπιση ενός μόνιμου συμβουλίου διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες.
«Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα της εκπροσώπησης δημιουργεί ανταγωνισμούς. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε. Νομίζω ότι το κίνημα έχει ωριμάσει ώστε να κινηθεί με αυτοτέλεια και να έχει αποτελέσματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Μπορεί να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής. Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και προτάσεις και την ίδια στιγμή, οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά μέτωπα προκειμένου να προετοιμαστεί για τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και κυρίως με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ οι οποίοι θέτουν ως όρο τη μείωση των συντάξεων για να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Στο Μαξίμου βρίσκονται εκπρόσωποι 39 μπλόκων, μεταξύ των οποίων οι αγρότες των Τεμπών και των Μικροθηβών.
Ωστόσο, δεν επετράπη η είσοδος στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Μέλημα της κυβέρνησης είναι στο σημερινό διάλογο με τον πρωθυπουργό να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπρόσωποι των αγροτών προκειμένου το όποιο αποτέλεσμα να δεσμεύει το σύνολο του αγροτικού κόσμου.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών. Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός στην σημερινή συνάντησή τους.
Την ελπίδα ότι στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016.
Η εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους.

Στο Μαξίμου και οι αγρότες από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες

Ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους.
Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.
Ηδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη "καλής θέλησης" οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες της Νίκαιας εμμένουν στο αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας υποστήριξε ότι τα αιτήματα των εκπροσώπων των 69 μπλόκων της Νίκαιας είναι «εντελώς διαφορετικά από τα αιτήματα των εκπροσώπων των μεγαλοαγροτών που πηγαίνουν σήμερα να συναντηθούν».

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης
Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.
Η τελευταία βελτιωμένη πρόταση προς τους αγρότες για την αποκλιμάκωση της έντασης προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρεις ασφαλιστικές κλάσεις που θα αντιστοιχούν σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές. 
Δηλαδή,  οι χαμηλότερες εισφορές ( 10% η 12% ) θα οδηγούν σε χαμηλότερη εθνική σύνταξη ( 12/20 δηλαδή 230 ευρώ ) η μεσαία κατηγορία ( εισφορά 14% η 15%  του εισοδήματος) θα αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 268 ευρώ ενώ ανάλογη μείωση θα υποστεί και η ανταποδοτική σύνταξη. 
 Όσοι επιλέξουν την κατάταξη στην υψηλότερη κατηγορία που αντιστοιχεί σε εισφορά 20% επί του εισοδήματος θα έχουν  ως μπόνους μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. 
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου , οι δανειστές έχουν αποδεχθεί τις συγκεκριμένες βελτιώσεις . 
Αντίθετα η επέκταση της μεταβατικής περιόδου πέραν  της τριετίας δε θα γίνει αποδεκτή  καθώς το μνημόνιο αναφέρει ρητά ως έτος εξίσωσης των εισφορών του ΟΓΑ με το ΙΚΑ  το 2019.  
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να εξετάσει περαιτέρω ελαφρύνσεις για επαγγελματίες και επιστημονικούς κλάδους πέρα από τις εκπτώσεις που εξήγγειλε ( έως 50% για εισόδημα έως 55.000 ευρώ) και τις ελαφρύνσεις για τα πρώτα 5 χρόνια της σταδιοδρομίας των ασφαλισμένων.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου

Με πλέγμα προτάσεων για μικρές βελτιώσεις που είναι εφικτό να περάσουν από το «κόσκινο» των θεσμών και διάθεση να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχεται σήμερα στις 12:00 τους εκπροσώπους των αγροτών.
Σε κάθε περίπτωση, μετά και τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές καθιστούν απολύτως ξεκάθαρο το ζητούμενο είναι ο «έντιμος συμβιβασμός που να ικανοποιεί τους αγρότες και να οδηγήσει τα τρακτέρ πίσω στα χωράφια αλλά τα περιθώρια των βελτιωτικών κινήσεων είναι περιορισμένα».
Η ίδια πηγή επαναλάμβανε ότι ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση συμπληρώνοντας πως «κρατάμε μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα» και  αιτιολογούσε τις χαμηλές προσδοκίες σε δύο βασικούς λόγους.
Πρώτος, στην «σκληρή στάση και την άρνηση» μερίδας αγροτών και συγκεκριμένων  μπλόκων να καθίσουν στο τραπέζι τους διαλόγου και δεύτερον στην στάση του κουαρτέτου των θεσμών που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναποδεχθούν μια σειρά από βελτιωτικές προτάσεις τις οποίες έχει ήδη παρουσιάσει ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και έχει εισπράξει ηχηρό «όχι».
Όμως πέρα από το πρακτικό και ουσιαστικό σκέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού με του εκπροσώπους των αγροτών στο όποιο διαφαίνεται ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, η κυβέρνηση ποντάρει και στο επικοινωνιακό πεδίο καθώς θα είναι η πρώτη φορά που αγρότες θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό.
«Η κυβέρνηση δεν απαντά με χημικά και ΜΑΤ απαντά με διάλογο και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί ως τακτική στην κοινωνία» σημείωνε χαρακτηριστικά επιτελικό στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου συμπληρώνοντας ότι "αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και το κλείσιμο των δρόμων γρήγορα οι αγρότες θα βρεθούν όχι μόνον απέναντι στην κυβέρνηση αλλά απέναντι στην κοινωνία».
Την ίδια ώρα η άρνηση αρκετών μπλόκων να προσέλθουν δια των αντιπροσώπων τους στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό δημιουργεί θέμα αντιπροσώπευσης καθώς οι οποίες αποφάσεις –αν υπάρξουν- δεν θα φέρουν την σύμφωνή γνώμη μεγάλης μερίδας αγροτοκτηνοτρόφων.
Αργά χθες το βράδυ η Κυβερνητική Εκπρόσωπος και με αφορμή τα «τελεσίγραφα» αρκετών μπλόκων όπως της Νίκαιας που επιθυμούσε ξεχωριστή συνάντηση την Τρίτη ή των Τεμπών που απαριθμεί σχεδόν 40 μπλόκα δήλωνε ότι «ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και έναν μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για την Δευτέρα 22/2/2016» και έστελνε νέο μήνυμα συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους.
Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου.
Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».
Πέρα από το μέτωπο των αγροτών, η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού, καθώς το κουαρτέτο δεν έχει δώσει σήμα για το πότε θα επανέλθει στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να επιθυμεί οι εκπρόσωποι των θεσμών να έρθουν εντός της εβδομάδας ενώ επιδίδεται και σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση όλων των hot spots.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφιχθούν τα τεχνικά κλιμάκια ενώ οι επικεφαλής αναμένονται γύρω στις 29 Φεβρουαρίου.
Οι δανειστές  διαμηνύουν ότι  η αξιολόγηση «δεν πρέπει να κολλήσει πουθενά»  αν θέλουμε να κλείσει έως το τέλος Μαρτίου. 
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να αναζητήσει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα θέματα που έχει θέσει το κουαρτέτο ανάμεσα στα οποία είναι: 
-η μείωση των καταβαλλόμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων. 
Ζητούν δραστική μείωση του πλαφόν στις 2000 -2300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξεων (διπλές κύριες, χηρείας, επικουρικές και μερίσματα) που εισπράττει ο δικαιούχος.
-η μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης και των συντελεστών αναπλήρωσης καθώς και τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. 
Ως συμβιβαστική λύση αναμένεται να συζητηθεί η μείωση της εθνικής σύνταξης ( καταβολή μέρους της) για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 έως 20 έτη.
- περικοπή πάνω από 20% του εφάπαξ του δημοσίου και  40% των μερισμάτων που εισπράττουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας  κ. Γιώργο Κατρούγκαλο οι δανειστές ζητούν στενότερη σύνδεση εισφορών –παροχών , χωρίς προστασία των αδύναμων κατηγοριών .
 Ωστόσο ο υπουργός  μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα κλείσει έως τις 27 Μαρτίου .
«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία - τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους - στην γενική γεωμετρία και την αρχιτεκτονική του νόμου.
 Και το ΔΝΤ δεν έχει θέσει ζητήματα ως προς τα δομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης. 
Είμαι βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση  θα καταλήξει σύντομα θετικά, γιατί όλοι - και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση».
«Από το σημείο που εμείς θα εφαρμόσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας για την μείωση της δαπάνης,- τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος - το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικών που θα ακολουθήσουμε είναι προφανώς εκτός μνημονίου και επομένως εκτός της ατζέντας διαπραγμάτευσης. Επιμένουμε σε αυτό.
 Αν θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο τους αδύναμους και τους φτωχούς, αυτό αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα που εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, όχι στην συζήτηση με τους εταίρους». 
Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε σε ημερίδα για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της απασχόλησης που διοργάνωσε στην Ερφούρτη ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας (ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας) εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη συνάντηση του  πρωθυπουργού με το μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη που είχε προγραμματιστεί για τις 12 μμ. , η οποία προς το παρόν βρίσκεται στον ..αέρα .


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης