Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Glencore από τους δανειστές η αναδιάρθρωση χρέους ύψους 8,45 δισ. δολ.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Glencore από τους δανειστές η αναδιάρθρωση χρέους ύψους 8,45 δισ. δολ.
Ράλι της μετοχής σε υψηλά τριών μηνών μετά την επίτευξη της συμφωνίας - Στις τράπεζες που «έτρεξαν» τη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται οι ABN Amro, ING και HSBC
Σε αναδιάρθρωση ενός κυλιόμενου χρέους ύψους 8,45 δισ. δολ. προχώρησε επιτυχώς σήμερα Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου η μεταλλευτική εταιρεία Glencore, με τις μετοχές τις εταιρείες να εκτινάσσονται στο Λονδίνο στα υψηλά τριμήνου μετά τα θετικά νέα.
Όπως καταγράφει το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας Glencore, Ivan Glasenberg, κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης των δανειστών και των επενδυτών όσον αφορά την ικανότητά του να μπορέσει να οδηγήσει τη δοκιμαζόμενη εταιρεία σε ασφαλή «νερά» και να αποκαταστήσει την οικονομική της σταθερότητα.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία έλαβε δεσμευτικές προσφορές για 8,4 δισ. δολ. νέων δανείων στην πρώτη φάση της διαδικασίας, σχεδόν 3 δισ. επιπλέον των χρημάτων που της έχουν χορηγήσει 37 τράπεζες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Στις τράπεζες που «έτρεξαν» τη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται οι ABN Amro, ING και HSBC.



Η εταιρεία αποδέχθηκε τελικά προσφορές ύψους 7,7 δισ. δολ. και σχεδιάζει να διευρύνει την αναχρηματοδότηση μέσω μία γενικής διαβούλευσης με σχεδόν 30 τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η αναχρηματοδότηση στέλνει ένα ισχυρό σήμα σχετικά με τη δυνατότητα της Glencore να αντέξει στη βουτιά των τιμών, η οποία την έχει ήδη αναγκάσει να σταματήσει την παροχή μερίσματος, να πουλήσει μετοχές της αξίας 2,5 δισ. δολ. και να πουλήσει άλλα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια.
Η κίνηση έρχεται επίσης λίγες ημέρες αφότου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's έριξε την εταιρεία στο χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής αξιολόγησης, μετά τη μείωση των προβλέψεων για την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων.
Αποτελεί «μία θετική εξέλιξη για την εταιρεία και, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει ακόμη μία υγιής ζήτηση να δανείσει κανείς την Glencore», γράφουν οι αναλυτές της Investec.
«Όμως, θα εκπλαγόμασταν εάν τα επιτόκια μειωθούν, καθώς η κατάσταση στην αγορά εμπορευμάτων έχει επιδεινωθεί και η αξιολόγηση της εταιρείας είναι πιο αδύναμη σε σχέση με ένα χρόνο πριν».
Η Glencore ξεκίνησε πέρυσι την εφαρμογή ενός προγράμματος μείωσης του χρέους κατά 13 δισ. δολ., προκειμένου να καταπραΰνει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τα επίπεδα δανεισμού της.
Η μετοχή βυθίστηκε κατά 70% το 2015 και το κόστος ασφάλισης του χρέους έναντι της χρεοκοπίας εκτοξεύθηκε, καθώς τα εμπορεύματα από το χαλκό μέχρι το πετρέλαιο κατέρρεαν, διαβρώνοντας τα κέρδη.
Η μετοχή της Glencore ανέβαινε έως και 12% στο Λονδίνο, στις 115 πένες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου 2015, με τις μετοχές της να καταγράφουν συνολικά κέρδη 53% τον τελευταίο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης