Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Μίνι» φορολογικό την άλλη εβδομάδα με διατάξεις για ενοίκια, μπλοκάκια, φόρο εισοδήματος

«Μίνι» φορολογικό την άλλη εβδομάδα με διατάξεις για ενοίκια, μπλοκάκια, φόρο εισοδήματος
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις
Σειρά διατάξεων που θα επιτρέψουν την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 6 εκατ. φορολογούμενους πρόκειται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στην βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν από το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και τις νέες προθεσμίες για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος μέχρι και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια».
Όσοι δηλαδή εργάζονται περιστασιακά ή είναι άνεργοι και κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, ωστόσο το σχέδιο δεν έχει ακόμη πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για να μπορέσει να εφαρμοστεί.
Το σχέδιο της ελληνικής φορολογικής διοίκησης δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα στον υπόχρεο να εξοφλήσει τον επιπλέον φόρο σε πολλές μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την υποβολής της δήλωσης.
Ο αριθμός των δόσεων θα φθάνει τις οκτώ ενώ σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει πληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαίου.
Σε ότι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, το Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών από το 11% που είναι σήμερα στο 13% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα. Μελετάται η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή 40%-45% για όσους έχουν εισοδήματα από αυτή την πηγή που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ.
Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά τα εισοδήματα του 2015. Δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου ή διαφορετικά να γίνει νέα εκκαθάριση και να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.
Ο εισπρακτικός στόχος από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια τοποθετείται στα 150 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στη φετινή δήλωση προστεθεί δύο νέοι κωδικοί που αφορούν όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια.
Τα ποσά αυτά θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).
Μετά την ψήφιση των διατάξεων θα ανοίξει τις πύλες του το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis για την υποβολή των φετινών δηλώσεων.
Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων υπολογίζουν ότι αυτό θα είναι εφικτό αρχές Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι το νέο έντυπο (Ε1) έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περυσινό, δεδομένου ότι διατηρείται η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία. Ωστόσο, ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (είτε πρόκειται για ετερόφυλους είτε για ομόφυλους) να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι. Δηλαδή θα μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση.
Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Επίσης, στις φετινές δηλώσεις οι υπόχρεοι δεν χρειάζεται να δηλώσουν κανένα ποσό για αποδείξεις δαπανών.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης