Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζημιά δισεκ ευρώ θα προκαλέσει στην εθνική οικονομία το κλείσιμο των συνόρων

Ζημιά δισεκ ευρώ θα προκαλέσει στην εθνική οικονομία το κλείσιμο των συνόρων
Οι απώλειες θα είναι ανυπολόγιστες, είπε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη στο bankingnews
Ως την απόλυτη καταστροφή χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος που λαμβάνει διαστάσεις ενός οικονομικού πολέμου.
Στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων στην κυριολεξία δεν θέλουν να το σκέπτονται ένα τέτοιο σενάριο καθώς θεωρείται καταστροφικό για τις εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική αξία των προϊόντων που διακινούνται από τα σύνορα της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας ανέρχεται στα 5,5 δισ. ευρώ το 2014 όταν τα επίσημα στοιχεία του δεκαμήνου 2015 δείχνουν ότι πέρασαν προϊόντα αξίας 4,1 δισ ευρώ.
Η αξία των προϊόντων προς τη Γερμανία πέρυσι ήταν στο 1,5 δισ ευρώ και φέτος στο δεκάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στο 1,56 δισ ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος των εξαγωγών προς τη Γερμανία γίνεται από τα βόρεια σύνορα της χώρας.
Στη Βουλγαρία το ύψος των εξαγωγών ανήλθε στο 1 δισ ευρώ από 1,1 δισ πέρυσι , στη Ρουμανία η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 510 εκατ. ευρώ, προς την ΠΓΔΜ 492 ,2 εκατ. ευρώ , προς την Πολωνία 265,1 εκατ. ευρώ και προς το Βέλγιο η αξία των προϊόντων αποτιμάται στα 264,4 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης, είπε στο bankingnews ότι η κατάσταση θα γίνει περιπλοκή και κυρίως θα εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος μεταφοράς καθώς η προώθηση των εξαγωγών θα γίνει από τα λιμάνια της χώρας που συνδέονται με λιμάνια της γειτονικής Ιταλίας.
Ο πρόεδρος των διεθνών μεταφορών είπε χαρακτηριστικά «ούτε ψύλλος στο κόρφο μας» και απεύχεται ένα τέτοιο σενάριο.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη είπε ότι οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες και συνέστησε ψυχραιμία, ενώ ευχήθηκε να μην επιβεβαιωθεί το σενάριο που προβλέπει κλείσιμο των συνόρων.
Οι χώρες που αποτελούν την ομάδα Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσεχία και Πολωνία) κάνουν ανάλογα σχέδια, αλλά σκοντάφτουν από τα ισχυρά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει προχωρήσει στην κατασκευή φράκτη για τον έλεγχο των μεταναστών έχοντας ως κρυφή φιλοδοξία να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση κα το ΝΑΤΟ με σκοπό την χρηματοδότησή της και με την προοπτική να υπάρξουν και άλλα διπλωματικά οφέλη στο μέλλον.
Προς το παρόν η Γερμανία διατυπώνει τη διαφωνία της για τα σχέδια της ομάδας Βίζεγκραντ.
Ωστόσο αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου για κλείσιμο των συνόρων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης