Οικονομία

Ξεκινάει 22/2 ο δεύτερος γύρος 2 φάσεων με τους δανειστές με μειώσεις συντάξεων και άτεγκτο ΔΝΤ - Στόχος συμφωνία έως 18/3

Ξεκινάει 22/2 ο δεύτερος γύρος 2 φάσεων με τους δανειστές με μειώσεις συντάξεων και άτεγκτο ΔΝΤ - Στόχος συμφωνία έως 18/3
Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει  μειώσεις  συντάξεων ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη επαναξιολόγηση ίσως από το 2017 όπου εκεί θα εξεταστεί το τελικό ύψος των μειώσεων.
Στις 22 Φεβρουαρίου ξεκινάει ο δεύτερος γύρος 2 φάσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης που θα καθορίσει την πορεία αξιολόγησης.
Στόχος είναι έως τις 18 Μαρτίου να έχει επέλθει συμφωνία.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές

1) Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί μειώσεις συντάξεων με την εξής κλίμακα.
Για τις νέες συντάξεις που θα δοθούν να υπάρξει μείωση σχεδόν οριζόντια -15%.
Δεν είναι σαφές αν αυτές οι νέες μειώσεις θα ξεκινήσουν μετά την 3ετία ή θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες.
Για τις παλαιές συντάξεις που ήδη χορηγούνται θα υπάρξει μείωση έως -25% στις υψηλές κλίμακες.
Επίσης θα μειωθούν και οι επικουρικές από -20% με -25% οριζόντια.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως πλειστάκις φορές έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν συζητάει μειώσεις συντάξεων αλλά με βάση τις πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν….η κυβέρνηση έχει δεχθεί συντάξεις.
Η συμφωνία είναι οι μειώσεις συντάξεων να είναι σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τις προαναφερθείσες μειώσεις ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη επαναξιολόγηση ίσως από το 2017 όπου εκεί θα εξεταστεί το τελικό ύψος των μειώσεων.
Άρα οι μειώσεις της τρέχουσας περιόδου δεν θα είναι οι τελικές.

2) Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που ξεκινούν στις 22 Φεβρουαρίου του 2016 θα είναι δύο φάσεων.
Στην πρώτη φάση θα υπάρξουν απευθείας διαπραγματεύσεις και θα κρατήσουν περίπου 5 ή 6 ημέρες και θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση όπου οι δανειστές μετά τις πολιτικές ζυμώσεις που θα υπάρξουν θα καταλήξουν στην τελική πρόταση που θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Το βασικό πρόβλημα – με βάση την πηγή που μίλησε στο bankingnews – είναι το ΔΝΤ το οποίο δεν φαίνεται να δέχεται την πολιτική λύση που αναζητάει η κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με άλλες παραχωρήσεις ειδικά στο προσφυγικό να μετριάσει τις πιέσεις στα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει για το ασφαλιστικό και άλλα.
Όμως αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι η στάση του ΔΝΤ και ο ρόλος του στην διαδικασία διαπραγμάτευσης, αν δηλαδή μπορεί να μπλοκάρει ακόμη και μια πολιτική λύση.
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει ή μεγάλες μειώσεις συντάξεων ή μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους.


(πρώτη ενημέρωση 16 Φεβρουαρίου 2016, 18:32)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης