Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι Βρετανοί σκεπτικιστές υπουργοί σχεδιάζουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία του Cameron με την Ε.Ε.

FT: Οι Βρετανοί σκεπτικιστές υπουργοί σχεδιάζουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία του Cameron με την Ε.Ε.
Κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, μία μόλις ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να υπογραφεί το «new deal» Βρετανίας - Ε.Ε.
Αντιμέτωπος με το σοβαρό ενδεχόμενο αρκετοί ευρωσκεπτικιστές υπουργοί του να καταψηφίσουν τη συμφωνία που αναμένεται ότι θα επιτύχει με την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα των Financial Times.
Ειδικότερα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πολλά στελέχη του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου στην έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου αναμένεται πως θα απορρίψουν τη συμφωνία που θα φέρει μαζί του ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.
Ο Cameron είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία νέα συμφωνία για τη Βρετανία στη Σύνοδο των Βρυξελλών το βράδυ της Πέμπτης, παρά την κόντρα της τελευταίας στιγμής με την Πολωνία για τα κοινωνικά επιδόματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά των μεταναστών εργαζομένων στη Βρετανία.
Εάν τα καταφέρει, ο κ. Cameron εκτιμάται ότι θα σπεύσει στο Λονδίνο για να «πουλήσει» την τελική συμφωνία στο υπουργικό του συμβούλιο την Παρασκευή το απόγευμα.
Η αποδοχή της πρότασης από το συμβούλιο θα ανοίξει το δρόμο για ένα δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου.
Η συνεδρίαση του συμβουλίου την Παρασκευή αποτελεί μία παραχώρηση σε μία ομάδα 5 ή και περισσοτέρων ευρωσκεπτικιστών υπουργών, συμπεριλαμβανομένων των Chris Grayling (πρόεδρος του συμβουλίου) και Iain Duncan Smith (υπ. Εργασίας και Ασφάλισης), οι οποίοι φέρονται να επιθυμούν διακαώς να συμμετάσχουν στην καμπάνια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Όπως είπαν στο Βρετανό πρωθυπουργό, είναι απαράδεκτο να καθυστερήσει το υπουργικό συμβούλιο μέχρι την επόμενη εβδομάδα και επέμειναν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις η συμφωνία υπογραφεί στις Βρυξέλλες, καθώς φέρεται ότι επιθυμούν να εμφανιστούν και να μιλήσουν κατά της συμφωνίας αμέσως μετά την υπογραφή της.
«Εάν καθυστερούσε την πραγματοποίηση του υπουργικού συμβουλίου δεν πιστεύω ότι οι υπουργοί θα μπορούσαν να συγκρατηθούν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο χωρίς να μιλήσουν», τονίζει στους FT κορυφαίο στέλεχος και βουλευτής των Συντηρητικών.
Οι ευρωσκεπτικιστές αναμένεται επίσης ότι θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση διαδήλωσης στο Λονδίνο την Παρασκευή το απόγευμα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη δύο βασικών μελών του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή: τον υπ. Δικαιοσύνης Michael Gove, ευρωσκεπτικιστής αλλά και στενός φίλος του Cameron, και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης