Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας, καθώς η ποσοτική χαλάρωση χάνει την αποτελεσματικότητά της

FT: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας, καθώς η ποσοτική χαλάρωση χάνει την αποτελεσματικότητά της
Η αποτυχία των αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών οδηγεί σε περισσότερες κακές αποφάσεις αντί για αντιστροφή της πολιτικής
Για πολλά χρόνια οι κεντρικοί τραπεζίτες αρνούνταν να παραδεχτούν ότι οι αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές έχουν κόστος.
Αλλά ενώ οι ανεπτυγμένες αγορές βυθίζονται ακόμη χαμηλότερα, σε αχαρτογράφητες χρηματοοικονομικές περιοχές, ως αποτέλεσμα των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών, τα αρνητικά και οι περιορισμοί αυτών των πολιτικών γίνονται τελικά όλο και πιο προφανή.
Οι αρνητικές συνέπειες θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς με το πέρασμα του χρόνου.
Αυτό θα συμβεί καθώς ο πληθωρισμός των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, η κύρια επίπτωση των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, μπαίνει στην όπισθεν, καταστρέφοντας την αποτελεσματικότητα της χρηματοοικονομικής μηχανικής και μηδενίζοντας την καμπύλη αποδόσεων.
Ξαφνικά, η επιτυχία των κεντρικών τραπεζιτών να ανεβάζουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων μέσω των αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της.
Αυτές οι πολιτικές ελάχιστα βοήθησαν την πραγματική οικονομία, καθώς οι εταιρείες προχωρούσαν σε επαναγορές μετοχών, αντί για επενδύσεις στην παραγωγικότητά τους και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ποτέ δεν ξέφυγε από το επίπεδο του 2%-2,5%, υποχωρώντας κάτω από το 1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Η επίπτωση της πραγματικής οικονομίας στην πτώση της θα είναι μεγαλύτερη.
Η χρήση αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, οι ήπιες ενδείξεις από τον επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης, William Dudley και οι προσεκτικές δηλώσεις της διαδόχου του Ben Bernanke, Janet Yellen την τελευταία εβδομάδα τρόμαξαν τις αγορές αντί να τις καθησυχάσουν.
Η κατάρρευση γίνεται αισθητή στα χρηματιστήρια και τις αγορές χρέους, καθώς επίσης σε τομείς που εκτείνονται από τις τράπεζες μέχρι την τεχνολογία.
Η έκταση μέχρι την οποία η ποσοτική χαλάρωση χάνει την αποτελεσματικότητά της μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτή εάν δει κανείς την πτώση των μετοχών των εταιρειών που επενδύουν σε μετοχές.
Τα τελευταία χρόνια καμία ομάδα επενδυτών δεν ωφελήθηκε περισσότερο από την ποσοτική χαλάρωση από ότι αυτές οι εναλλακτικές ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες.
Μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν τις συμφωνίες τους με φθηνό χρέος, πωλούσαν τα χαρτοφυλάκιά τους σε αγορές που ανέβαιναν και έβλεπαν την αξία των χαρτοφυλακίων τους να ανεβαίνει διαρκώς.
Τώρα, όλες αυτές οι τέλειες συνθήκες ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη πορεία.
Γι' αυτό και την περασμένη εβδομάδα τόσο η Apollo Global Management όσο και η Carlyle σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε επαναγορά μετοχών τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Μπορεί να είναι πλέον πολύ αργά.
«Η άνθιση των επαναγορών μετοχών έχει τελειώσει», σημειώνει ο Christopher Wood, στρατηγικός αναλυτής στην Citic Securities, δείχνοντας «τη δραματική υποαπόδοση του δείκτη επαναγοράς μετοχών του S&P 500 σε σχέση με την απόδοση του ίδιου του δείκτη S&P 500.
Το χρηματιστήριο αγνοεί τις ξεκάθαρες αποδείξεις για τα επιδεινούμενα περιθώρια και την κερδοφορία, μία μορφή απάτης που ενθαρρύνεται από την επαναγορά μετοχών».
Εν τω μεταξύ, ο Steve Schwarzman της Blackstone ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο του στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές της εταιρείας του μιλώντας για τη μερισματική απόδοση (11%) και την αξία των μετοχών της εταιρείας του.
«Αυτή τη στιγμή αγοράζετε την Blackstone με έκπτωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται κοντά σε αρνητικά επιτόκια», καταλήγουν οι οικονομολόγοι της JPMorgan σε έκθεσή τους.
«Όμως, εάν ο κίνδυνος μίας ύφεσης γίνει πραγματικότητα, η ανάγκη για σημαντική επιπλέον στήριξη από τη Fed θα μπορούσε να την οδηγήσει στην υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων».
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα η JPMorgan προέβλεψε ότι τόσο η Τράπεζα της Ιαπωνίας όσο και η ΕΚΤ πιθανότατα θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τις προσεχείς εβδομάδες.
Είναι ένας περίεργος κόσμος όπου η αποτυχία των αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών οδηγεί σε περισσότερες παρόμοιες αποφάσεις αντί για κάτι διαφορετικό.
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης