Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιες είναι οι αιτίες που οι τράπεζες παγκοσμίως έχασαν 500 δισ. από την αξία τους; - Bail in και stress tests οι αιτίες

Ποιες είναι οι αιτίες που οι τράπεζες παγκοσμίως έχασαν 500 δισ. από την αξία τους; - Bail in και stress tests οι αιτίες
Στις ΗΠΑ η αιτία είναι η ανησυχία για την πολιτική επιτοκίων της FED και στην Ευρώπη η ανησυχία ότι στα νέα stress tests οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.
Ποιες ήταν οι αιτίες που οι τράπεζες παγκοσμίως έχασαν 500 δισεκ.  από την χρηματιστηριακή τους αξία;
Διαβάζοντας με προσοχή τα ελληνικά και διεθνή μέσα, εξάγει κανείς το συμπέρασμα ότι η αιτία της πτώσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν αρχικά η Κίνα, το πετρέλαιο και εν συνεχεία οι μεγάλες ζημίες της Deutsche bank.
Τα σενάρια για αδυναμία αποπληρωμής ομολόγων επέδρασε στις αγορές έως ότου η Deutsche bank ανακοίνωσε επαναγορά περίπου 5 δισεκ. ομολόγων και η μετοχή σημείωσε μεγάλη άνοδο.
Όλες αυτές οι προσεγγίσεις απαντούν στην ερώτηση ποιες ήταν οι αφορμές που χάθηκε αξία 500 δισεκ. διεθνώς και ειδικά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Παρατηρείται μεγάλη διόρθωση στις τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Οπότε πρέπει να αποτιμήσουμε με διαφορετικά κριτήρια τις αιτίες της πτώσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Ωστόσο υπάρχει κάτι κοινό.
Το 2016 και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα πραγματοποιήσουν stress tests.
Τα stress tests που έχουν ξεκινήσει ως προεργασία – δεν θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες σε stress tests το 2016 – αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη.
Στην Ευρώπη η βασική ανησυχία που οι τράπεζες έχουν υποστεί τεράστια χρηματιστηριακή ζημία είναι η ανησυχία νέας μεγάλης κλίμακας ανακεφαλαιοποίησης.
Με το bail in να είναι πανευρωπαϊκός νόμος από αρχές του 2016, όσες τράπεζες δεν ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια μετόχων θα υποχρεωθούν σε bail in ομολογιακών και αν δεν επαρκούν στις καταθέσεις.
Σε ερώτηση που ετέθη στον επικεφαλής του Eurogroup τον J. Dijsselbloem για τις αιτίες της μεγάλης διόρθωσης των τραπεζών στην Ευρώπη τόνισε « είναι λάθος να εξετάσουμε χαλάρωση του bail in λόγω της πτώσης των τραπεζικών μετοχών, οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια.
Η πρώτη των τραπεζικών μετοχών είναι απόρροια της πιο προσεκτικής αξιολόγησης των τραπεζών από τους επενδυτές, οι διεθνείς επενδυτές αποτιμούν και αξιολογούν τις τράπεζες με πολύ μεγαλύτερη προσοχή και αυστηρότητα λόγω του bail in και αυτό είναι σωστό για την λειτουργία των αγορών»
Το bail in λοιπόν είναι η αιτία της μεγάλης διόρθωσης στις τράπεζες στην Ευρώπη.
Αν οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια λόγω των επικείμενων stress tests τότε οι μέτοχοι πρέπει να πληρώσουν.
Αν δεν πληρώσουν bail in.
Οι διεθνείς επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν και να αξιολογούν με μεγαλύτερο φόβο τις τράπεζες στην Ευρώπη, οι επενδυτές είναι πιο προσεκτικοί και επειδή είναι πιο προσεκτικοί ξεφουσκώνουν τις ακραίες ενίοτε αποτιμήσεις σε ορισμένες τράπεζες.
Η ΕΚΤ φούσκωσε τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των τραπεζών μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και o κίνδυνος του bail in τις ξεφουσκώνει.
Στην Ευρώπη οι τράπεζες διορθώνουν λόγω φόβου ότι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και φόβου bail in στις ΗΠΑ γιατί πέφτουν οι μετοχές των τραπεζών;
Και στις ΗΠΑ διεξάγονται stress tests στις τράπεζες.
Μια από τις βασικές ανησυχίες – που περιλαμβάνεται στο adverse σενάριο της FED – είναι οι επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών από παρατεταμένη περίοδο αρνητικών επιτοκίων.
Σε μια περίοδο όπου όλοι αναμένουν από την FED να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, όπως εμμέσως έχει προαναγγείλει η FED μέσω των stress tests έσπειρε αμφιβολίες.
Τελικά τι θα γίνει τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα αυξηθούν ή θα μειωθούν;
Στο κείμενο που διαβάζετε αναλύουμε τις αιτίες όχι τις αφορμές.
Για να διορθώσει μια μετοχή έχει αφορμές και αιτίες.
Όταν αυτό γενικεύεται και αποκτά παγκόσμια χαρακτηριστικά πρέπει να αναζητούν οι αιτίες.
Στις ΗΠΑ η αιτία είναι η ανησυχία για την πολιτική επιτοκίων της FED και στην Ευρώπη η ανησυχία ότι στα νέα stress tests οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.

Πορεία μετοχής της Αμερικανικής τράπεζας Bank of America


Πορεία μετοχής της Γερμανικής Deutsche bank τον τελευταίο χρόνο


Πορεία μετοχής της Γαλλικής τράπεζας BNP Paribas 


Πορεία μετοχής της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος τον τελευταίο χρόνο


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης