Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ένα Brexit θα πλήξει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο τη Μεγάλη Βρετανία

Moody's: Ένα Brexit θα πλήξει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο τη Μεγάλη Βρετανία
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Πολωνία
Μία έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρέαζε την πιστοληπτική αξιολόγηση ολόκληρης της περιοχής, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου αναλυτή του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προηγούμενο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Ο επικεφαλής κινδύνου κρατικού χρέους της Moody's για την Ευρώπη, Dietmar Hornung, είπε επίσης στο Reuters ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Πολωνία, αλλά αισθάνεται πολύ άνετα με την αξιολόγηση της Πορτογαλίας, παρά το ξεπούλημα των ομολόγων της.
Η Βρετανία αναμένεται ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα τον Ιούνιο ή λίγο αργότερα για το αν θα πρέπει να αποχωρήσει ή όχι από την Ένωση των «28».
Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι μία ψήφος υπέρ ενός Brexit θα έπληττε την αξιολόγηση της Βρετανίας, αλλά ο Hornung επισημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες.
«Εάν η Μεγάλη Βρετανία όντως έφευγε, θα βάρυνε αρνητικά για την αξιολόγηση όλης της Ε.Ε.», τονίζει ο Hornung.
«Θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης που οδηγεί σε περαιτέρω κατακερματισμό».
«Οποιαδήποτε έξοδος από την Ε.Ε. ή από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω ταχύτητα στις φυγόκεντρες δυνάμεις, επειδή θα μπορούσε να αποτελέσει δεδικασμένο».
Υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια σε μέρη της Ε.Ε. για τον τρόπου που διοικείται η Ένωση.
Οι επικριτές θεωρούν επίσης ότι η μακρόχρονη μάχη να πιεστούν οι κυβερνήσεις να συμμορφώσουν τους προϋπολογισμούς τους με τους κανόνες της Ένωσης ως αφαίρεση εξουσίας από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ο Hornung λέει ότι ενώ ένα Brexit μπορεί να μην είναι αρκετό ώστε να ξεκινήσουν άμεσα υποβαθμίσεις ή αλλαγών στα outlook οικονομιών, «από πιστοληπτικής άποψης αυτό που θα ήταν θετικό θα ήταν να υπάρξει περισσότερος συντονισμός και εναρμόνιση πολιτικών», στην Ευρώπη, προσθέτει.
«Αλλά αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη δημόσια διαβούλευση είναι δυνάμεις που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, γεγονός το οποίο προσθέτει επιπλέον ένταση και ένα πέπλο αρνητικής προοπτικής αξιολόγησης για την Ευρώπη στο σύνολό της».
Μία από τις χώρες που έχει προχωρήσει σε ολική αναστροφή της θέσης της έναντι του ευρωπαϊκού κατεστημένου είναι η Πολωνία, η οποία σήμερα διατηρεί αξιολόγηση Α2, με σταθερό outlook.
Η νέα της κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικριτική για τους χειρισμούς της Ε.Ε. σε θέματα όπως η προσφυγική κρίση και έχει ξεκινήσει να αυξάνει τις δαπάνες της, παράλληλα με την εφαρμογή πολιτικών που έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των θεσμών της.
Τον προηγούμενο μήνα η Standard & Poor's μείωσε την αξιολόγησή της για την Πολωνία στο ΒΒΒ+, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την αξιολόγηση της Moody's, παρά το ότι είχε θετικό outlook.
Ο λόγος της υποβάθμισης ήταν η πολιτική αβεβαιότητα.
«Η Πολωνία βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον σταυροδρόμι», σημειώνει ο Hornung.
Ο ίδιος είπε ότι το ερώτημα είναι εάν η Βαρσοβία παραμένει στον πυρήνα της Ευρώπης ή εάν παίρνει μία λιγότερο ορθόδοξη στροφή, όπως η Ουγγαρία, της οποίας ο πρωθυπουργός Viktor Orban έχει δεχθεί πυρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, υπερσυγκέντρωση εξουσίας και την καταπολέμηση ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Παραμένουμε σε επιφυλακή σχετικά με τις εξελίξεις στην Πολωνία», προσθέτει ο Hornung.
«Το μεγαλύτερο του αναμενομένου έλλειμμα και οι αλλαγές στους κανόνες για τις δαπάνες σημαίνει ότι παρακολουθούμε αρκετές εξελίξεις που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση».
Η επόμενη αξιολόγηση της Πολωνίας αναμένεται στις 13 Μαΐου, αν και, όπως και οι άλλοι οίκοι, μπορεί η Moody's να προχωρήσει σε αλλαγή οποιαδήποτε στιγμή κρίνει ότι το επιβάλλουν οι περιστάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης