Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η λάθος προτροπή του Κυριάκου, το μήνυμα του Στουρνάρα και η … κατ’ ανάγκην λύση

Η λάθος προτροπή του Κυριάκου, το μήνυμα του Στουρνάρα και η … κατ’ ανάγκην λύση
Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα και συναίνεση…
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αντιμέτωπη με την κοινωνική κατακραυγή για την πρόταση της για το ασφαλιστικό.
Αν και ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση, η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.
Με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει απέναντι της όλη την κοινωνία.
Επιχείρημα που πέρα από ότι ρέπει προς το λαϊκισμό, είναι και εξαιρετικά προβληματική, αν ληφθεί υπόψη το μήνυμα που έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ.Στουρνάρας, ότι δηλαδή η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, καθώς η ταχεία ολοκλήρωση της θα έχει σημαντική επίδραση στην πραγματική οικονομία.
Κάτι που προφανώς δεν θα γίνει, εάν η κυβέρνηση «ακούσει» την πρόταση του κ.Μητσοτάκη.
Επιπλέον, ο κ.Στουρνάρας έστειλε μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, και δη της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως δεν νοείται ψήφιση της συμφωνίας δίχως την ψήφιση των προαπαιτούμενων.
Το μήνυμα του κ.Στουρνάρα είναι σαφές.
Η οικονομία δεν θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά, εάν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση.
Προϋποθέσεις που σήμερα δεν υπάρχουν.
Με ευθύνη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης.
Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφόρησε έντονα το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Στην εκλογολογία αυτή, η αντιπολίτευση ζήτησε αντί για κάλπες να βρεθεί λύση από την παρούσα Βουλή.
Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ότι εάν πράγματι η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει και κληθεί η σημερινή Βουλή μέσα από κάποια νέα κυβέρνηση να βρει τις λύσεις, ποια εναλλακτική θα προτείνει.
Εάν δεν προχωρήσει ο ήδη υπάρχων σχεδιασμός της κυβέρνησης (π.χ. με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κοκ) και δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει μείωση των συντάξεων, τότε που θα βρεθούν τα 1,8 δις ευρώ που ούτως ή άλλως σήμερα απαιτούνται;
Κάποια σαφή και ξεκάθαρη πρόταση, κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο δεν έχει εμφανιστεί ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.
Είναι προφανές πλέον σε όλους πως δεν υπάρχουν αποφάσεις και λύσεις που να μπορούν να αφήνουν τους πάντες ικανοποιημένους.
Ακόμα και αν πέσει η σημερινή κυβέρνηση, η νέα που ζητείται να προκύψει από την παρούσα Βουλή για να «ευδοκιμήσει» θα χρειαστεί πολιτική συνεννόηση και συναίνεση.
Άρα θα απαιτηθεί, αυτό που απαιτείται και σήμερα.
Ας βρουν λοιπόν οι πολιτικές δυνάμεις το θάρρος και τη «γενναιότητα» και ας καταλήξουν σε μια συμβιβαστική πορεία στα μεγάλα και στα κρίσιμα που θα βγάλει επιτέλους την χώρα από αυτήν τη «νοσηρή στασιμότητα».
Τους το επιβάλλει η ίδια η πραγματικότητα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης