Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Επενδυτικά καταφύγια αναζητούν οι επενδυτές όσο συνεχίζεται η αναταραχή στις αγορές

FT: Επενδυτικά καταφύγια αναζητούν οι επενδυτές όσο συνεχίζεται η αναταραχή στις αγορές
Αναλυτές δεν αποκλείουν την λήψη νέων αυστηρών μέτρων από τις κυβερνήσεις για ν' αντιμετωπιστεί ο χαμηλός πληθωρισμός
Όσο εντείνεται η αναταραχή στις αγορές τόσο περισσότερο επενδυτές και τραπεζίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές ή επισφαλή ομόλογα.
Η διάχυτη αυτή ανασφάλεια εκτιμάται ότι ενέτεινε την αναζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές του χρυσού, των κυβερνητικών ομολόγων και του γιαπωνέζικου γεν.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό στο 1,26% ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος.
Η ανησυχία διαχέεται παγκοσμίως και εκτιμάται ότι μπορεί να πυροδοτήσει σειρά πολιτικών αποφάσεων για τη λήψη αυστηρότατων μέτρων προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί το ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
«Οι ασφαλείς τοποθετήσεις γίνονται βασική επιλογή επένδυσης και το χρήμα πέφτει περισσότερο εκεί από οπουδήποτε άλλου» υποστηρίζει ο John Wraith, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής επιτοκίων στην UBS.
Η Riskbank προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να γίνει «ακόμη πιο επεκτατική, αν αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του στόχου για τον πληθωρισμό».
Προχώρησε σε μείωση του βραχυπρόθεσμου παρεμβατικού της επιτόκιου (repo rate) κατά 15 μονάδες βάσης φτάνοντας στο ελάχιστο 0,5%.
Η στάση της Riksbank είναι ένα σημάδι ότι πολιτικοί αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιμείνει στα αρνητικά επιτόκια και τον επόμενο μήνα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης