Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Τα σχέδια για την επαναπροώθηση των προσφύγων απειλούν τη συμφωνία E.E. - Τουρκίας

Financial Times: Τα σχέδια για την επαναπροώθηση των προσφύγων απειλούν τη συμφωνία E.E. - Τουρκίας
Πολιτικά και νομικά κενά βλέπουν οι αναλυτές στο εγχείρημα να χαρακτηριστεί η Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ενώ η Άγκυρα φοβάται ότι όλοι οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται στα εδάφη της
Η Ε.Ε. προσπαθεί να ανοίξει και νομικά το δρόμο προκειμένου η Ελλάδα να στέλνει με απλές διαδικασίες πίσω στην Τουρκία όσους ζητούν άσυλο, σε μία κίνηση που μπορεί να απογοητεύσει την Άγκυρα και να διακινδυνεύσει ένα σχέδιο ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει ως στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σημειώνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Financial Times.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη να εξετάσουν να χαρακτηρίσουν ορισμένες χώρες με λειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου στα σύνορα της Ε.Ε. ως «ασφαλείς τρίτες χώρες», επιτρέποντας την ταχύτατη απέλαση όσων ζητούν άσυλο και έχουν ταξιδέψει μέσω αυτών.
Η πρόταση προκάλεσε απογοήτευση στην Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει ότι οι υπάρχοντες κανόνες εμποδίζουν την Ελλάδα να επιστρέψει τους γνήσιους πρόσφυγες.
Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των τούρκων αξιωματούχων ότι ο τρόπος παρουσίασης του θέματος από την Κομισιόν υπονοεί ότι οποιοσδήποτε περνάει από την Τουρκία μπορεί να επιστραφεί εκεί.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι μία τέτοια κίνηση θα βύθιζε τη βασική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
«Εάν αυτό ισχύει, τότε το σχέδιο κοινής δράσης Τουρκίας-Ε.Ε. θα έχει σοβαρό πρόβλημα», σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση των απελάσεων προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, η Αθήνα έχει υποδείξει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα», παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την πρακτικότητα και τη νομιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως ζητήσει από την Άγκυρα να ξεκινήσει να δέχεται πίσω οικειοθελώς τους αιτούντες άσυλο που έχουν ταξιδέψει προς την Ευρώπη διαμέσου της Τουρκίας.
Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. θα ξεκινήσει ένα μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης περίπου 250.000 προσφύγων ετησίως, σύμφωνα με το «σχέδιο Samsom», που πήρε το όνομά του από τον Ολλανδό πολιτικό Diederik Samsom, ο οποίος εξέφρασε πρώτος τη σχετική ιδέα δημοσίως τον προηγούμενο μήνα.
Οι πολιτικοί αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσον το σχέδιο που υποστηρίζει το Βερολίνο να καθοριστεί η Τουρκία ως ασφαλής χώρα θα είναι νόμιμο, δεδομένου του ασυνάρτητου συστήματος παροχής ασύλου και της αστάθειας στα ανατολικά της χώρας.
Κάθε άφιξη θα πρέπει να εξετάζεται πλήρως για να αποσαφηνιστεί ο δρόμος που ακολούθησε ο κάθε πρόσφυγας, ενώ η Τουρκία θα πρέπει να είναι πρόθυμη να δεχτεί τις όποιες επιστροφές προσφύγων.
«Πρόκειται για πολιτικό και για νομικό ζήτημα», σημειώνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Elizabeth Collett.
Η επικεφαλής του think-tank σημειώνει ότι «δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα παροχής ασύλου της Τουρκίας είναι σε θέση ώστε η Ελλάδα να στέλνει πίσω κάθε πρόσφυγα που καταφθάνει στα εδάφη της».
Αν και η Ουγγαρία έχει μία παρόμοια πολιτική στα σύνορά της με τη Σερβία, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν την απέλαση σε «τρίτες ασφαλείς χώρες», αλλά αντίθετα στέλνουν τους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου.
Η κίνηση της Βουδαπέστης στην αρχή δέχθηκε οξεία κριτική, αλλά πλέον θεωρείται ως δόκιμη πρακτική, καθώς η προσφυγική κρίση που μαστίζει την περιοχή δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης