Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Yellen προειδοποιεί ότι η αναταραχή στις αγορές μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας

FT: Η Yellen προειδοποιεί ότι η αναταραχή στις αγορές μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας
Η πρόεδρος της Fed επέμεινε στην τρέχουσα πολιτική της που σηματοδοτεί «σταδιακές» αυξήσεις επιτοκίων
Εάν η αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές επιμείνει, μπορεί να οδηγήσει σε ανάσχεση της αμερικανικής ανάπτυξης και των προσλήψεων, σημείωσε η επικεφαλής της Fed στην ομιλία της στο Κογκρέσο την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, με τα λόγια της να μειώνουν περαιτέρω τις προσδοκίες για αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων το επόμενο διάστημα.
Η Janet Yellen υπέδειξε τους κινδύνους για τις ΗΠΑ από την πλευρά της Κίνας και είπε ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν καταστεί «λιγότερο υποστηρικτικές» για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας την πρόσφατη βουτιά των μετοχών, τα υψηλότερα κόστη δανεισμού για του πιο επικίνδυνους δανειζομένους και την ανατίμηση του δολαρίου, η οποία πλήττει τους εξαγωγείς.
«Αυτές οι εξελίξεις, εάν αποδειχθούν επίμονες, θα μπορούσαν να βαρύνουν στην προοπτική για την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας, αν και η υποχώρηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να αλλάξουν κάπως τα δεδομένα», σημείωσε στη δήλωσή της προς την Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Γερουσίας.
Η κα Yellen επέμεινε πάντως στην τρέχουσα πολιτική της που σηματοδοτεί «σταδιακές» αυξήσεις επιτοκίων, επιχειρηματολογώντας ότι οι συνεχιζόμενες προσλήψεις και οι αυξήσεις μισθών θα μπορέσουν να στηρίξουν την αμερικανική οικονομία, ενώ οι νομισματικές πολιτικής τόνωσης από τις άλλες πλευρές του πλανήτη θα πρέπει να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η προσεκτική της εκτίμηση σηματοδότησε μία αντίθεση ως προς τον αισιόδοξο τόνο της τελευταίας δημόσιας ομιλίας της το Δεκέμβριο, όταν τόνισε ότι η κίνηση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% αποτελεί σημάδι της προόδου που έχει τελεστεί στην αμερικανική οικονομία από την εποχή της μεγάλης ύφεσης (2008-2009).
Από εκείνη τη στιγμή οι χρηματαγορές έχουν βιώσει μία τρομακτική εκκίνηση για το 2016, με βασικούς παράγοντες τις βυθιζόμενες τιμές των εμπορευμάτων, τους φόβους για την ανάπτυξη στην Κίνα και την ευμετάβλητη πολιτική της όσον αφορά τα επιτόκια, καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία.
Οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε συζητήσεις μεταξύ των οικονομολόγων σχετικά με τους κινδύνους για μία ύφεση στις ΗΠΑ και έχουν πυροδοτήσει ένα γύρο κριτικής για την απόφαση της Fed το Δεκέμβριο να ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Η κα Yellen υπερασπίστηκε την αύξηση επιτοκίων του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η Fed πίστευε ότι αν καθυστερούσε την έναρξη της κανονικοποίησης για μεγάλο διάστημα μπορεί να αναγκαζόταν να προχωρήσει σε απότομη σύσφιξη, κάτι το οποίο θα οδηγούσε την οικονομία στην ύφεση.
Κοιτώντας στο μέλλον, η νομισματική πολιτική «δεν βρίσκεται επ' ουδενί σε προκαθορισμένη πορεία» και τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν πιο γρήγορα ή πιο αργά από το αναμενόμενο, είπε η πρόεδρος της Fed.

www.bankingnewsw.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης