Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Deutsche Bank εξετάζει την επαναγορά ομολόγων έως 50 δισ ευρώ για να αποτρέψει νέα πτώση στην μετοχή

FT: Η Deutsche Bank εξετάζει την επαναγορά ομολόγων έως 50 δισ ευρώ για να αποτρέψει νέα πτώση στην μετοχή
Στα 50 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ομόλογα που μπορεί να αποτελέσουν πιθανό στόχο της κίνησης - Θεωρείται απίθανο να συμπεριληφθούν τα Cocos
Την επαναγορά ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ φέρεται να εξετάζει η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, σε μία προσπάθεια να σταματήσει την κατρακύλα της μετοχής της, εν μέσω ευρύτερης υποχώρησης στα χρηματιστήρια και ειδικά των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Έπειτα από μία δεύτερη ημέρα σημαντικών απωλειών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Deutsche Bank αναμένεται ότι θα εστιάσει στο πρόγραμμα επείγουσας επαναγοράς κύριων ομολογιών της, με τη συνολική αξία των σχετικών χρεογράφων που έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν σήμερα στις αγορές να ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τράπεζα.
Η κίνηση θεωρείται απίθανο ότι θα συμπεριλάβει τα Cocos, τα οποία, μαζί με τις μετοχές της τράπεζας, έχουν υποστεί τις επιπτώσεις από τις μαζικές πωλήσεις των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες, όπως σημείωναν άνθρωποι που γνωρίζουν το σχέδιο της τράπεζας.
Οι τράπεζες μπορούν να παρουσιάσουν κεφαλαιακά κέρδη μέσω της επαναγοράς ομολόγων σε μία τιμή έκπτωσης ως προς την ονομαστική τους αξία.
Τα νέα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καθώς ο γερμανός υπ. Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, αμφότεροι προσπάθησαν να κατευνάσουν τους φόβους των αγορών.
Ο κ. Schaeuble είπε ότι δεν έχει «καμία ανησυχία» σχετικά με την τράπεζα, ενώ ο κ. Cryan επέμεινε ότι η θέση της Deutsche Bank παραμένει «απόλυτα στιβαρή».
Πάντως, οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν 4% την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, με τις συνολικές απώλειες από τις αρχές του έτους να ανέρχονται στο 40%.
Άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ακόμη χειρότερες επιδόσεις την Τρίτη, με την Credit Suisse να χάνει 8% και την UniCredit 7%, καθώς η νευρικότητα των επενδυτών εντάθηκε σχετικά με την αδυναμία των κεφαλαίων και των κερδών των ευρωπαϊκών κερδών, εν μέσω ευρύτερης αναταραχής στις αγορές.
Οι αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες επίσης έχουν πληγεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, είχαν μικρές μόνο απώλειες στο μέσο της συνεδρίασης στη Wall Street την Τρίτη.
Οι επενδυτές επίσης έχουν θορυβηθεί από την προοπτική της επέκτασης των αρνητικών επιτοκίων σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Την Τρίτη η Ιαπωνία κατέστη η πρώτη μεγάλη οικονομία με επιτόκια δανεισμού υπό του μηδενός, καθώς τα 10ετή της κρατικά ομόλογα που διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις έφτασαν στα 6 τρισ. δολ.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα του τραπεζικού χρέους, ιδίως των cocos των ευρωπαϊκών τραπεζών, έχει οδηγήσει τους επενδυτές να σπεύσουν να αγοράσουν προστασία.
'Ενας δημοφιλής δείκτης παραγώγων που παρακολουθεί την πιθανότητα χρεοκοπίας του υψηλής αξιολόγησης χρέους ευρωπαϊκών εταιρειών και τραπεζών διαπραγματευόταν στις 119 μονάδες βάσης την Τρίτη, στο υψηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2013.
Η Deutsche Bank έχει ευρύ πεδίο για να προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων, με 220 δισ. ευρώ αποθεματικό ρευστότητας.
Η τράπεζα διατηρεί στην αγορά κύριες ομολογίες ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει ακόμη 16 δισ. ευρώ σε Cocos, σε χρέος tier 2 και legacy tier 1.
Το κόστος αγοράς ασφάλισης για προστασία έναντι των τιμών αυτών των ομολόγων που υποχωρούν έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες και τα 5ετή CDS διαπραγματεύονταν στις 242 μονάδες βάσης την Τρίτη, το υψηλότερο επίπεδο από την κρίση της ευρωζώνης, το 2011.
Ένα Coco ύψους 1,75 δισ. ευρώ με κουπόνι 6% διαπραγματευόταν στα 71 σεντς του ευρώ την Τρίτη, ενώ ένα κύριο ανασφάλιστο ομόλογο 5ετούς ωρίμανσης διαπραγματευόταν στα 97,5 σεντς του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης