Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: «Βουτιά» σε χαμηλό 4ετίας των συναλλαγματικών αποθεμάτων της – Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Κίνα: «Βουτιά» σε χαμηλό 4ετίας των συναλλαγματικών αποθεμάτων της – Τι εκτιμούν οι αναλυτές
«Βουτιά» σχεδόν 100 δισ. δολαρίων καταγράφηκε στα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, υποχωρώντας μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2012.
Η πτώση, η οποία ήταν ελαφρώς πιο μέτρια απ' ό,τι αναμενόταν, σημαίνει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας έχουν υποχωρήσει κατά 19% από το υψηλό του Ιουνίου του 2014, καθώς οι αρχές της χώρας προσπαθούν να εμποδίσουν μια άτακτη μείωσή τους.
Όπως αναφέρει η Sue Trinh της RBC Capital Markets, «η Κίνα κινδυνεύει να διολισθήσει κάτω από το κατάλληλο εύρος αν συνεχίσει να προσπαθεί να υπερασπίζεται μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία όταν οι έλεγχοι κεφαλαίου είναι αδύναμοι.
»Η Κίνα είτε θα προχωρήσει σε σύσφιγξη των ελέγχων κεφαλαίου, περιορίζοντας την πρόσβαση των εγχώριων επενδυτών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου ή θα επιτρέχει την προσαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας σύμφωνα με τα θεμελιώδη της αγοράς.
»Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι τελικώς, η Κίνα θα χαλαρώσει την πίεση στο γουάν και θα επιτρέψει μια αργή υποτίμησή του».
Από την πλευρά του ο Rajiv Biswas της HIS Globan Insight σημειώνει ότι το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται πολύ εύκολο για τους επενδυτές.
«Καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προσπαθεί απεγνωσμένα να σταθεροποιήσει το γουάν, οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές, όπως επίσης και οι παγκόσμιοι διαπραγματευτές νομισμάτων και hedge funds, συνεχίζουν να βλέπουν έναν δρόμο για του γουάν.
»Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει παγιδευτεί σε μια δυσχερή θέση όπου μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, ερχόμενη αντιμέτωπη με μια επιλογή είτε συνεχούς αργής μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ή μιας ταχείας προσαρμογής του νομίσματός της, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Κίνα και να προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος.
»Περαιτέρω έντονη υποτίμηση του γουάν αποτελεί έναν από τους βασικούς πτωτικούς κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομία το 2016, λόγω των κυμάτων σοκ που θα προκαλέσει στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος».
Οι αναλυτές της Commerzbank σημειώνουν ότι «μια σοφή διαχείριση της ρευστότητας απαιτεί επαρκή συναλλαγματικά διαθέσιμα» και προσθέτει ότι «τα συναλλαγματικά αποθέματα για περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι περίπου στα 3,2 τρισ. δολ., κάτι που οι μετέχοντες στην αγορά γνωρίζουν».
Συνεπώς, σημειώνεται, παρά την πολιτική παρεμβάσεων που έχει μέχρι τώρα επιδιωχθεί, δεν έχει οδηγήσει σε μια πτώση των προσδοκιών υποτίμησης, αλλά αντιθέτως, σημειώνει η Commerzbank, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η τρέχουσα πολιτική δεν είναι βιώσιμη και ως αποτέλεσμα περιμένουν περαιτέρω αδυναμία του γουάν.



Τέλος, ο Kit Juckes της Societe Generale σημειώνει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί επί μακρόν, τονίζοντας ότι «το ερώτημα είναι πόσο ο ρυθμός των κεφαλαιακών εκροών και της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα μειωθεί τους προσεχείς μήνες μετά τον εορτασμό για το νέο σεληνιακό έτος στην Κίνα.
»Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για "κατάλληλα" αποθέματα υποδηλώνει ότι υπάρχει λιγότερο περιθώριο απ' ό,τι υποδηλώνουν τα 3,2 τρισ. δολ., όμως εκτιμώ ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει αρκετά μεγάλο οπλοστάσιο συναλλαγματικών αποθεμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ευρείες εκροές κεφαλαίων, αν επιτραπεί τα κεφάλαια να ρέουν σχετικά ελεύθερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης