Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Παγιδευμένη σε «σπιράλ θανάτου» η παγκόσμια οικονομία - Υψηλό το δακύβευμα για τους πολιτικούς

tags :
Citigroup: Παγιδευμένη σε «σπιράλ θανάτου» η παγκόσμια οικονομία - Υψηλό το δακύβευμα για τους πολιτικούς
Bearish οι αναλυτές της Citigroup για το 2016
Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται παγιδευμένη σε ένα «σπιράλ θανάτου» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένηση των τιμών του πετρελαίου, ύφεση και μια σοβαρή bear market.
Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε bearish για την παγκόσμια οικονομία το τρέχον έτος, μετά από την πτώση των αγορών τον Ιανουάριο και τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
"Ο κόσμος φαίνεται να έχει παγιδεύεται σε μια κυκλική σπείρα θανάτου», αναφέρει ο επικεφαλής ανάλυσης της Ctitigroup, Jonathan Stubbs.
“Η ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου, οι ασθενέστερες τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων, η εξασθένιση του διεθνούς εμπορίου και της ρευστότητας, οι πτώση των ρυθμών ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών, είναι μερικές αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε Αρμαγεδδώνα, μια «σημαντική και συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση παράλληλα με μια bear market."
Σύμφωνα με τον Stubbs, το δολάριο εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει το 2016 και το πετρέλαιο θα συνεχίσει να υποχωρεί.
"Το σπιράλ θανάτου δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.
Η ορθολογική συμπεριφορά, κατά πάσα πιθανότητα, θα επικρατήσει”, πρόσθεσε.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν πέσει κατά περίπου 70% από τα μέσα του 2014, διάστημα κατά το οποίο το δολάριο έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% έναντι των βασικών νομισμάτων.
Η παγκόσμια οικονομία αυξήθηκε κατά 3,1% το 2015 και αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η εκτίμηση αντανακλά τις προσδοκίες της σταδιακής βελτίωσης στις χώρες που σήμερα είναι σε οικονομική δυσπραγία, κυρίως η Βραζιλία, η Ρωσία και μερικές στη Μέση Ανατολή.
Αντίθετα, η Citigroup προβλέπει η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί μόνο κατά 2,7% το 2016.
Συνολικά, οι προηγμένες οικονομίες ως επί το πλείστον θα έχουν μια μέτρια ανάκαμψη, ενώ πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες βρίσκονται υπό πίεση από την αναπροσαρμογή της κινεζικής οικονομίας, τις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τις εκροές κεφαλαίων.
Ο Stubbs πρόσθεσε ότι η διαχείριση από τους αξιωματούχους πιθανόν να επιχειρήσει να «ανακτήσει την αξιοπιστία" μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
"Αυτό είναι θεμελιώδες για την αποφυγή μιας σωστής / πλήρους παγκόσμιας ύφεσης.
Το διακύβευμα είναι υψηλό, ίσως και υψηλότερο από ό, τι υπήρξε από την εποχή μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέληξε ο Stubbs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης