Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δυσοίωνες εκτιμήσεις Citigroup για Βρετανία, σε περίπτωση Brexit - Τι προβλέπει για ΑΕΠ, στερλίνα, πληθωρισμό

Δυσοίωνες εκτιμήσεις Citigroup για Βρετανία, σε περίπτωση Brexit - Τι προβλέπει για ΑΕΠ, στερλίνα, πληθωρισμό
Η στερλίνα αναμένεται να χάσει το 15% με 20% της αξίας της, σύμφωνα με την έκθεση της Citi
Άκρως δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας Citi για τη Βρετανία, σε περίπτωση που η τελευταία αποχωρήσει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο συγκεκριμένα, εφόσον το Brexit πραγματοποιηθεί τελικά, η οικονομία της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 4% εντός τεσσάρων ετών, ενώ η στερλίνα αναμένεται να χάσει το 15% με 20% της αξίας της.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε αναλυτής της τράπεζας, το Brexit θα επιφέρει μια σειρά από σημαντικές οικονομικές αδυναμίες για τη Βρετανία, θα χτυπήσει τη στερλίνα και θα στείλει τον πληθωρισμό απότομα υψηλότερα.
Αναλυτικότερα, η Citi θα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ετήσια ανάπτυξη της Βρετανίας κατά 1% με 1,5% για το 2017, το 2018 και το 2019, ενώ συνολικά το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 4%, ενώ η στερλίνα θα «δοκιμάσει» ξανά τα χαμηλά του 2007-2009, χάνοντας περίπου το 1/5 της σημερινής αξίας της.
Παράλληλα η εξασθένιση της στερλίνας θα «έσπρωχνε» τον πληθωρισμό, που το τελευταίο έτος βρίσκεται σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο, στο 3% με 4% για πολλά χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron, έχει υποσχεθεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ πριν το τέλος του 2017 με ενισχυμένες τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί τελικά το καλοκαίρι του 2016.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα άλλη μια αμερικανική τράπεζα, η Goldman Sachs, εκτίμησε ότι η στερλίνα θα χάσει πάνω από το 20% της σημερινής αξίας της σε περίπτωση Brexit.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης