Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος στην «El Pais»: Δεν θα αγγίξουμε τις συντάξεις, όμως, δεν θα υποχωρήσουμε, παρά τις κινητοποιήσεις

Κατρούγκαλος στην «El Pais»: Δεν θα αγγίξουμε τις συντάξεις, όμως, δεν θα υποχωρήσουμε, παρά τις κινητοποιήσεις
Δεν είμαστε αντιμέτωποι με την κοινωνία, αλλά με κλάδους που διαμαρτύρονται, τόνισε ο υπουργός Εργασίας
Δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ούτε όμως η κυβέρνηση θα κάνει πίσω στα σχέδιά της, παρά τις αυξανόμενες κοινωνικές κινητοποιήσεις, είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω συνέντευξής του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Κατρούγκαλος αν οι συντάξεις αποτελούν τον γόρδιο δεσμό στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, τόνισε ότι δεν πρόκειται να κοπούν, διότι ήδη έχουν κοπεί 11 φορές από το 2010, μια μείωση που φθάνει συνολικά το 40%.
«Αυτό που προσπαθούμε με αυτή τη μεταρρύθμιση είναι να μην αγγίξουμε τις συντάξεις, αλλά άλλα θέματα με έναν τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο, δηλαδή προστατεύοντας τους πιο αδύναμους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι για αυτό, «εκείνοι που κερδίζουν περισσότερα θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο».
Όσον αφορά ότι το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση των συντάξεων, τόνισε ότι αυτά είναι πληροφορίες του Τύπου, επισημαίνοντας πως «όταν συναντηθούμε, θα δούμε τι ακριβώς ζητά» (…) και «θα εξηγήσουμε για μια ακόμη φορά ότι είναι αδύνατον να κοπούν οι συντάξεις, οι οποίες έχουν μειωθεί τόσο πολύ».
Όπως ανέφερε, υπάρχει ένας ακόμη πολύ βασικός παράγοντας, ότι «στην Ελλάδα της κρίσης, οι συντάξεις ζουν ολόκληρες οικογένειες: οι παππούδες συντηρούν τα παιδιά και τα εγγόνια που είναι άνεργα».

katr.jpg

Στις επίμονες ερωτήσεις της ισπανίδας δημοσιογράφου αν η κυβέρνηση έχει ένα plan B, σε περίπτωση που οι πιστωτές επιμείνουν στη μείωση των συντάξεων και τι θα κάνει αν υπάρξει ρήξη στις διαπραγματεύσεις, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι είναι φύση αισιόδοξος και ότι δεν σκέπτεται δραματικά σενάρια, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί μια ικανοποιητική συμφωνία προκειμένου να προστατευθούν οι συνταξιούχοι, να διασφαλιστούν οι συντάξεις των νέων γενιών, να προστατευθεί το σύστημα και να εμποδιστεί η κατάρρευσή του.
Ερωτηθείς για την ελάφρυνση του χρέους και αν αυτή θα επιδιωχθεί με κάθε κόστος, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν θα γίνει με κάθε τίμημα.
«Θέλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με τους θεσμούς υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο, όμως χωρίς να αρνηθούμε τις αρχές μας, δηλαδή να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όμως με έναν τρόπο βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη».
Κληθείς να σχολιάσει αν η κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ δύο μετώπων, αυτό των πιστωτών και των κινητοποιήσεων στη χώρα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι στο εσωτερικό δεν έχουμε αντιμέτωπη την κοινωνία, αλλά κλάδους που διαμαρτύρονται.
«Εμείς είμαστε ανοικτοί στον διάλογο προκειμένου να τους πείσουμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι επίσης προς το δικό τους συμφέρον, προκειμένου να διατηρηθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «για τους αγρότες για παράδειγμα, το μάξιμουμ που πρόκειται να πληρώσουν με το νέο φορολογικό καθεστώς θα είναι κατά μέσο 170 ευρώ το έτος, δηλαδή λιγότερο από 50 λεπτά του ευρώ την ημέρα».
Όσον αφορά τους υπόλοιπους, τόνισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πρόκειται να πληρώσουν όλοι το ίδιο, θα υπάρχει μια δίκαιη μοιρασιά, όμως είναι σαφές ότι αυτοί που πληρώνουν περισσότερα, θα πρέπει να συνεισφέρουν και περισσότερα.
Ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο και σημειώνει ότι «είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προσκαλεί τους αγρότες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως ο πρωθυπουργός ακόμη τους περιμένει, δεν έχουν έρθει».
Όσον αφορά το χρέος της κοινωνικής ασφάλισης, που φθάνει σε πάνω από 15 δισ. ευρώ και αν αυτά θα ανακτηθούν, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι μέρος αυτών δεν πρόκειται να πληρωθεί, διότι αντιστοιχεί σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αποδεχθεί έναν επώδυνο συμβιβασμό με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, προκειμένου να συνεχίσει να αγωνίζεται, όμως υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αποκηρύξουμε τις αρχές μας, που είναι αυτές μιας αριστερής κυβέρνησης, που καθοδηγείται από την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης