Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Το πετρέλαιο θα παραμείνει «χαμηλότερα για περισσότερο διάστημα»

Morgan Stanley: Το πετρέλαιο θα παραμείνει «χαμηλότερα για περισσότερο διάστημα»
Η MS βλέπει τώρα τις τιμές να υποχωρούν εντός του 2016, αντί να ανεβαίνουν - Η ανάκαμψη θα καθυστερήσει λόγω της ζήτησης, της προσφοράς και των αποθεμάτων
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα επιμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα από ότι αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, η οποία μείωσε τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για το πετρέλαιο το 2016 έως και 51%.
Η Morgan Stanley βλέπει τώρα το πετρέλαιο να κινείται κατά κύριο λόγο πτωτικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2016, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψή της που έκανε λόγο ότι οι τιμές θα ανεβαίνουν κάθε τρίμηνο του έτους, όπως ανέφεραν αναλυτές, μεταξύ αυτών ο Adam Longson, σε έκθεσή τους την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.
Το brent αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στα 29 δολ./βαρέλι τους τρεις μήνες μέχρι το Δεκέμβριο, συγκριτικά με μία εκτίμηση για 59 δολ./βαρέλι στις 18 Ιανουαρίου.
«Η πιο αδύναμη του αναμενόμενου ζήτηση, η ποιο υψηλή του αναμενόμενου προσφορά, τα αυξανόμενα αποθέματα και τα αυξανόμενα κίνητρα για αντιστάθμιση συνεισφέρουν από κοινού στην καθυστέρηση της εξισορρόπησης της αγοράς και καθυστερούν την άνοδο των τιμών», γράφει ο Longson στην έκθεση της 4ης Φεβρουαρίου.
Η Βενεζουέλα λέει ότι 5 ακόμη μέλη του ΟΠΕΚ θα παραβρίσκονταν στο ίδιο τραπέζι με τη Ρωσία και το Ομάν εάν μία έκτακτη σύνοδος συγκαλούνταν.
Οι φωνές για να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι παραγωγοί ανά τον κόσμο αυξάνονται, προκειμένου να περιορίσουν την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Ο ΟΠΕΚ ουσιαστικά εγκατέλειψε την οροφή στην παραγωγή του στη συνάντηση του Δεκεμβρίου, ενώ και η παραγωγή της Ρωσίας κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, επιδεινώνοντας την παγκόσμια υπερπροσφορά, με τα αμερικανικά αποθέματα στο υψηλότερο επίπεδο από το 1930, καθώς η παραγωγή στα πεδία σχιστολιθικού πετρελαίου συνεχίζεται αδιάκοπη.
Η Morgan Stanley περιμένει ότι το brent θα κινηθεί σε ένα μέσο όρο 31 δολ./βαρέλι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 και στα 30 δολ./βαρέλι στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
Συγκριτικά, οι προηγούμενοι στόχοι ήταν 42, 45 και 48 δολ./βαρέλι αντίστοιχα.
«Η ανάπτυξη της ζήτησης έχει επιβραδύνει, καθώς ακόμη και η ζήτηση για βενζίνη επιβραδύνει», λέει ο Longson.
«Η παγκόσμια προσφορά παραμένει ισχυρή και αυξάνεται μέσα στο 2016, λόγω ενός συνδυασμού κινήτρων για τους παραγωγούς και της επανόδου του πετρελαίου του Ιράν στις αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης