Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η Κίνα ίσως επιφυλάσσει ένα σοκ για τους επενδυτές – Πτώση ρεκόρ στα συναλλαγματικά της αποθέματα

Barclays: Η Κίνα ίσως επιφυλάσσει ένα σοκ για τους επενδυτές – Πτώση ρεκόρ στα συναλλαγματικά της αποθέματα
Εκτιμά ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας μπορούν να έχουν υποχωρήσει μέχρι και 140 δισ. δολάρια, στα περίπου 3,19 τρισ. δολάρια το Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη ιστορικά μηνιαία πτώση
Η Κίνα ίσως να επιφυλάσσει ένα σοκ για τους επενδυτές, εκτιμά η βρετανική τράπεζα Barclays, εν αναμονή της ανακοίνωσης αργότερα αυτή την εβδομάδα των στοιχείων για τα συναλλαγματικά αποθέματα του ασιατικού γίγαντα.
Σε ανάλυσή της η Barclays εκτιμά ότι η Κίνα δαπανά τα συναλλαγματικά της αποθέματα πολύ πιο γρήγορα από ποτέ, προκειμένου να διοχετεύσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να στηρίξει το νόμισμά της, το γουάν.
Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι εκτιμά ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας μπορούν να έχουν υποχωρήσει μέχρι και 140 δισ. δολάρια, στα περίπου 3,19 τρισ. δολάρια το Ιανουάριο.
Αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές, τότε θα πρόκειται για την ιστορικά μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, ξεπερνώντας την προηγούμενη πτώση ρεκόρ που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015.
Το μήνυμα που εκπέμπει η Barclays είναι σαφές: το μεγάλο απόθεμα της Κίνας σε δολάρια υποχωρεί με ταχύτατο ρυθμό, κάτι που φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα θα υποχωρήσουν περαιτέρω
Barclays RMB

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Business Insider, αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι η Κίνα πωλεί τα δολάρια που έχει προκειμένου να αγοράσει το δικό της νόμισμα και να σταματήσει την περαιτέρω αποδυνάμωσή του.
Η πολιτική αυτή είναι η κατοπτρική εικόνα της αυξανόμενης εκροής κεφαλαίων από την Κίνα, που αντιπροσωπεύει μετατροπή του κινεζικού νομίσματος σε δολάρια.
Αναφερόμενη στην φυγή κεφαλαίων, η Societe Generale επισημαίνει ότι οι συνολικές καθαρές εκροές κεφαλαίων έλαβαν χώρα για έκτο συνεχές τρίμηνο και έφθασαν στο ποσό ρεκόρ των 221 δισ. δολαρίων.
Η πτώση στα επίσημα αποθέματα, προσαρμοσμένα στις αξίες των νομισμάτων, επίσης έφθασε το ποσό ρεκόρ των 161 δισ. δολαρίων (διάγραμμα).

Επιμένουν οι μεγάλες εκροές κεφαλαίων
China outflows

Αν και όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αυτό δεν αποτελεί κατ' ανάγκη κάτι κακό –δείχνει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις αποπληρώνουν το χρέος τους που αποτιμάται σε δολάρια και επενδύουν σε assets στο εξωτερικό–, ωστόσο εξυπηρετεί στην αποδυνάμωση του γουάν, κάτι που δεν επιθυμούν τώρα οι κινεζικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης