Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Υπερβολικός ο τρόπος που το πετρέλαιο καθοδηγεί τις αγορές

Morgan Stanley: Υπερβολικός ο τρόπος που το πετρέλαιο καθοδηγεί τις αγορές
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έχει εντείνει τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση, με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα.
Όμως, πώς θα έμοιαζε τώρα η παγκόσμια οικονομία αν αγνοούσαμε τελείως το πετρέλαιο.
Αναλυτές της Morgan Stanley σε ανάλυσή τους με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο», προσπαθούν να απαντήσουν ποιες θα ήταν οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, αν απλώς αγνοούσαμε τον αντίκτυπο του πετρελαίου.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο το πετρέλαιο οδηγεί τις αγορές είναι υπερβολικός.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley σημειώνει ότι «ο ρόλος του πετρελαίου οδηγώντας ώρα με την ώρα τις κινήσεις στις αγορές είναι υπερβολικός, όμως η θέση στην ευρύτερη συζήτηση για τα μακροοικονομικά παραμένει βασική».
Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές οδηγείται εν μέρει από τις ανησυχίες για τη βιομηχανική παραγωγή, τα εταιρικά κέρδη, την υγεία των ισολογισμών και τον πληθωρισμό, σημειώνει, για να προσθέσει ότι «συχνά, το πετρέλαιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τον πώς δείχνουν».
Η ώρα με την ώρα κίνηση των αγορών μπορεί να ειδωθεί στον παρακάτω πίνακα της Morgan Stanley.
Οι τιμές πολλών assets πλέον συγκλίνουν με την τιμή του πετρελαίου σε μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα σε σχεδόν δύο χρόνια.

Oil correlation

Στις ΗΠΑ, η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί σε ανησυχητικό ποσοστό τους πρόσφατους μήνες, που κάποιοι χρησιμοποιούν ως δείκτη μιας πιθανής ύφεσης, όμως εξαιρούν τον ενεργειακό τομέα από τα στοιχεία και τα πράγματα φαίνονται καλύτερα. Ακολουθεί ο πίνακας…

us industrial production

Στον ακόλουθο πίνακα μπορούμε να δούμε πώς θα ήταν τα πράγματα χωρίς το πετρέλαιο…

us industrial production without oil

Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, οι επιχειρήσεις του κλάδου ενέργειας δεν οδηγούν πλέον υψηλότερα ή χαμηλότερα τους δείκτες μετοχών.
Κατά την άποψή μας, το πετρέλαιο και οι αγορές κινούνται μαζί, διότι οδηγούνται από παρόμοια στοιχεία: ανησυχίες για την ανάπτυξη, έλλειψη ανάληψης κινδύνου και το ισχυρό δολάριο, επισημαίνει.
Ένα ακόμη σημείο που δημιουργεί ανησυχία στον κόσμο ανά τις παγκόσμιες αγορές τώρα είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των εσόδων σε μεγάλες εταιρείες, όμως και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, τα κέρδη του κλάδου εμπορευμάτων καταρρέουν, ενώ τα κέρδη για το υπόλοιπο της αγοράς σημειώνουν μέτρια ανάπτυξη.
equities with commods


Παράλληλα, η Morgan Stanley σημειώνει ότι αν αγνοήσουμε τον αντίκτυπο των κλάδων ενέργειας και τροφίμων στον δομικό πληθωρισμό των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ευρώπης, καταγράφεται αξιοπρεπής ανάπτυξη τους πρόσφατους μήνες, παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι συνεχώς στάσιμα.
Έτσι, χωρίς το πετρέλαιο ή ευρύτερα, το σύνολο του κλάδου εμπορευμάτων, η παγκόσμια οικονομία θα έμοιαζε σημαντικά καλύτερα απ' ό,τι τώρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης