Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μεγάλες διαφορές» βλέπει η Ε.Ε. στις συνομιλίες με την Πορτογαλία για τον προϋπολογισμό του 2016

«Μεγάλες διαφορές» βλέπει η Ε.Ε. στις συνομιλίες με την Πορτογαλία για τον προϋπολογισμό του 2016
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να έχει επαφές με τη Λισαβόνα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου - Για ρεαλιστικό πλάνο κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Antonio Costa
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» στις συνομιλίες με την Πορτογαλία σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας για το 2016, το οποίο έχει ως σκοπό να αντιστρέψει μέτρα τα οποία υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ως μέρος του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
«Ανταλλάσουμε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες», είπε από τις Βρυξέλλες στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος τύπου της Ε.Ε. για την οικονομική πολιτική, Annika Breidthardt, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.
«όσον αφορά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις, υπάρχουν μεγάλες διαφορές και συνεργαζόμαστε με τις πορτογαλικές αρχές για να κλείσουμε το κενό», σημείωσε η ίδια.
Η Επιτροπή, η αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή, θα συζητήσει το θέμα την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, προσέθεσε.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του πορτογάλου πρωθυπουργού Antonio Costa σχεδιάζει να αντιστρέψει τις περικοπές στους μισθούς του δημοσίου και να ενισχύσει τα οικογενειακά εισοδήματα, προχωρώντας σε χαλάρωση των μέτρων λιτότητας ταχύτερα από ότι είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Costa λέει ότι μπορεί να το κάνει αυτό, έχοντας την υποστήριξη του κομμουνιστικού κόμματος στη Βουλή και κρατώντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός του ορίου του 3% του ΑΕΠ έως και το 2019.
Η κυβέρνηση είπε στις 21 Ιανουαρίου ότι το έλλειμμα τους προϋπολογισμού θα είναι 2,6% του ΑΕΠ φέτος, μικρότερο από τον προηγούμενο στόχο του 2,8% και λιγότερο από το 3% που ξέφυγε από τους στόχους για το 2015.
Το δομικό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,2%, στο 1,1% το 2016, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού.
Ακόμη, προβλέπεται ανάπτυξη 2,1% για φέτος, περισσότερο από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 5 Νοεμβρίου του 2015 που έκανε λόγο για επέκταση της οικονομίας κατά 1,7%.
Οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2016 «βασίζονται σε προβλέψεις ανάπτυξης και έσοδα και σχέδια δαπανών που μπορεί να αποδειχτούν απραγματοποίητοι», επισήμανε σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings στις 26 Ιανουαρίου.
«Η χρηματοοικονομική χαλάρωση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μία λιγότερη ευνοϊκή εξέλιξη της σχέσης κυβερνητικού χρέους/ΑΕΠ μπορεί να οδηγήσει σε απόφαση αρνητικής αξιολόγησης», επισημαίνει ο οίκος.
Το κυβερνητικό χρέος αυτή τη στιγμή αξιολογείται εκτός επενδυτικής κλίμακας αυτή τη στιγμή και από τους 3 μεγάλους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή την Fitch, τη Moody’s κα την Standard & Poor’s.



Οι προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2016 είναι «ρεαλιστικές», είπε ο Costa στην πορτογαλική Βουλή την παρασκευή 29 Ιανουαρίου.
«Ο προϋπολογισμός θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει εκλογικά με τους Πορτογάλους, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με τα κόμματα που ενέκριναν την κυβέρνηση στη Βουλή και επίσης θα ανταποκριθεί στο στόχο της συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε σε δηλώσεις του».
Ο Costa ορκίστηκε στο τέλος Νοεμβρίου και είπε ότι η κυβέρνησή του θα έχει την υποστήριξη του Αριστερού Μπλοκ, των Κομμουνιστών και των Πράσινων, οι οποίοι δεν έχουν ακολουθήσει τους Σοσιαλιστές στο παρελθόν όσον αφορά τη στήριξη των κανόνων της Ε.Ε. για τους προϋπολογισμούς.
Η κυβέρνηση του Costa έχει ήδη αυξήσει τον ελάχιστο μισθό και σχεδιάζει να επαναφέρει 4 αργίες και να μειώσει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε 35, καθώς αντιστρέφει κάποια μέτρα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2014.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2016 στη Βουλή στις 5 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης