Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης σε 70 πόλεις της Γαλλίας

Le Monde: Διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης σε 70 πόλεις της Γαλλίας
Την ίδια στιγμή η γαλλική κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες
Είναι, λοιπόν, δυνατό να διαδηλώσεις κόντρα στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ενώ είναι σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι το λογοπαίγνιο που κάνει η Le Monde.
Η γαλλική εφημερίδα έχει εκτενές ρεπορτάζ για τις πορείες με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που έγιναν στο Παρίσι και δεκάδες ακόμα πόλεις με αίτημα την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και της συνταγματικής αναθεώρησης.
Για τον ακριβή αριθμό των διαδηλωτών υπάρχουν, ωστόσο, μεγάλες αποκλίσεις, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία στο Παρίσι ήταν 5.500, ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 20 χιλιάδες.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν απαγορεύει τις διαδηλώσεις, εκτός κι αν εκδοθεί κάποια σχετική διαταγή.
Από τις 14 Νοεμβρίου οπότε και τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου για την κλιματική αλλαγή.
Αλλά δεν έγινε το ίδιο και με τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία επρόκειτο απλά για μία έκφραση της κοινής γνώμης.
«Η άρνηση της διαδήλωσης δεν είχε αποκλειστεί, είχε τεθεί το θέμα ως την τελευταία στιγμή» δήλωσε ο Francois Dumont, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και κάλεσε όλες τις συλλογικότητες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου έγιναν ανάλογες διαδηλώσεις σε περίπου 70 πόλεις της Γαλλίας, όλες σε ήπιο κλίμα.
Ο βασικός λόγος των κινητοποιήσεων είναι ότι «κανένας δεν θέλει να θυσιάσει τις ελευθερίες του σtο όνομα της ασφάλειας, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να γίνει μόνιμη» ανέφερε ο Dumont και πρόσθεσε ότι «αυτό το καθεστώς δεν έχει κάτι να προσφέρει, καθώς υπάρχει ήδη ο αντιτρομοκρατικός νόμος».
Κατέληξε δε, με την επισήμανση ότι το «κράτος πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την τρομοκρατία χωρίς να παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».
Επί της ουσίας, οι διαδηλωτές ζητούν άμεση άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που είναι σε ισχύ μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2016, αλλά η κυβέρνηση θέλει να φέρει την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου ένα νομοσχέδιο για να το επεκτείνει για άλλους τρεις μήνες.
Εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους για την παράταση της στέρησης της ιθαγένειας και καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στους βουλευτές που είναι ακόμα διστακτικοί» εκτιμά ο Dumont, που θεωρεί ότι «πρέπει να έχουν το θάρρος να πάνε κόντρα σε ένα μέρος της κοινής γνώμης, καθώς θα υπάρχει ένα άλλο κομμάτι του κόσμου που θα τους υποστηρίξει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης