Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (30-31/1)

Dijsselbloem: Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (30-31/1)
«Υπάρχουν ακόμα ορισμένα κένα στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα», υποστήριξε ο Jeroen Dijsselbloem
Ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο (30-31/1) φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Ο ίδιος επεσήμανε πως «με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, η αξιολόγηση θα χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρωθεί», ενώ προϋπόυθεση αποτελεί η επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα φτάσουν στην Αθήνα εντός του Σαββατοκύριακου.
Ο Dijsselbloem υποστήριξε, επίσης, ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει ορισμένα κενά προϋπολογισμού, «τα οποία πρέπει να καλυφθούν για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση».

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr: 

Κομισιόν: Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα - Από τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις
Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής των θεσμών θα καταφθάσουν στην Αθήνα.
Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, Πέμπτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, P. Moscovici, είχε αναφέρει ότι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
O Moscovici επανέλαβε την θέση της Κομισιόν ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις για τη διορία που έχει η Ελλάδα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο ζήτημα του προσφυγικού δεν συνδέονται με το ελληνικό πρόγραμμα.
Επίσης, ανέφερε ότι οι κύριες διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr πριν από τον Μάρτιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση που θα επιτρέψει στην χώρα να λάβει τη νέα δόση των 5,7 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η καθυστέρηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης δεν προκαλεί σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στον προϋπολογισμό παρά τις χρηματοδοτικές ανάγκες των 4 δις. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Μέρος αυτών των πληρωμών θα καλυφθούν από τους πρόσθετους φόρους στο εισόδημα που θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο – μαζί με το «ποδαρικό» των επικεφαλής στην πρωτεύουσα.
Πέρα από το ασφαλιστικό, στο τραπέζι της πρώτης αξιολόγησης θα τεθούν και άλλα μείζονα κεφάλαια όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο για την ώρα δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά, αλλά προσφέρει μόνο την «τεχνογνωσία» του.
Ήδη το υπόλοιπο των δόσεων από το δεύτερο πρόγραμμα ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά δεν πρόκειται να εκταμιευτεί καθώς η όποια διαπραγμάτευση για χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την αρχή.
Η βιωσιμότητα του χρέους και η λύση του ασφαλιστικού είναι δύο από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης