Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup: Σε 18% του χαρτοφυλακίου των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν τα NPLs - «Έρχεται» ιταλική bad bank

tags :
Citigroup: Σε 18% του χαρτοφυλακίου των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν τα NPLs - «Έρχεται» ιταλική bad bank
Τα ιταλικά NPLs που μάλλον δεν θα ανακτηθούν ποτέ στο μέλλον (Gross Sofferenze) αντιστοιχούν στο 60% του συνόλου ή σε 200 δισ. ευρώ
Κατά 160% έχουν αυξηθεί από το 2009 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (non-performing loans-NPLs) στην Ιταλία σύμφωνα με ανάλυση του Citigroup, που πλέον αντιστοιχούν στο 18% - από 9% το 2009 - του δανειακού χαρτοφυλακίου των ιταλικών τραπεζών.
Μάλιστα, τα δάνεια που μάλλον δεν θα ανακτηθούν ποτέ στο μέλλον (Gross Sofferenze) αντιστοιχούν στο 60% του συνόλου ή σε 200 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μερίδιο NPLs στο χαρτοφυλάκιο δανείων των ιταλικών τραπεζών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες εν μέρει εξηγείται από την απουσία κρατικής «εξυγιαντικής» παρέμβασης κατά το παρελθόν,  από το ίδιο το μείγμα των NPLs, από τον χαμηλότερο δείκτη κάλυψης κ.α..
Οι εξελίξεις ενισχύουν εικασίες ότι επίκειται η δημιουργία μιας ιταλικής τράπεζας που θα συγκεντρώσει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (bad bank), προκαλώντας ήδη τεράστιες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών.
Σύμφωνα με το Citigroup, αν και έχει μετριαστεί η καθαρή προσθήκη νέων NPLs, οι ιταλικές τράπεζες δεν έχουν προβεί σε διάθεσή τους σε τρίτους.
Το τεράστιο απόθεσμα NPLs επηρεάζει πολλαπλά τις ιταλικές τράπεζες, περιορίζοντας την κερδοφορία τους, τα εποπτικά τους κεφάλαια, τις πιστοδοτήσεις τους, την ικανότητα αναχρηματοδότησής τους κ.α..
Το Citigroup καλεί τις ιταλικές τράπεζες να παρέχουν αναλυτικότερη ενημέρωση αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το οποίο για χρόνια φέρεται να προστατεύεται από ένα «πέπλο μυστικότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης