Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν απειλείται η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης - Διαψεύδουν Κομισιόν, Μουζάλας

Με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν απειλείται η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης - Διαψεύδουν Κομισιόν, Μουζάλας
Η σχετική συζήτηση έχει «φουντώσει» και πάλι, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών Εσωτερικών Αυστρίας και Σουηδίας
(upd3)Εντείνονται οι πιέσεις από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την απειλή εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν και τη δημιουργία μιας μικρότερης ένωσης να επανέρχονται στο τραπέζι, ωστόσο η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. 
Η σχετική συζήτηση έχει «φουντώσει» και πάλι, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών Εσωτερικών Αυστρίας και Σουηδίας, την ώρα που η προσφυγική κρίση διχάζει τις χώρες μέλη της Ένωσης, αλλά και δείχνει τα όρια της ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ με θέματα την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι "εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν.
Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία".
Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης "θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη", εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο που είναι αφιερωμένη στην τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση.
Αφού απείλησε το Σάββατο την Αθήνα με "προσωρινό αποκλεισμό" από τη ζώνη Σένγκεν, η Αυστρία συνέχισε να επιτίθεται κατά μέτωπον στην Ελλάδα για τα κενά στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία, κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
"Είναι μύθος ότι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

Διετή παράταση των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν ζητούν ευρωπαϊκές χώρες από την Κομισιόν
Οι ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από την Κομισιόν να παρατείνει τον εσωτερικό συνοριακό έλεγχο εντός της ζώνης Σένγκεν για τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο ολλανδός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Klaas Dijkhoff.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «προς το παρόν τα προσωρινά μέτρα για εσωτερικό συνοριακό έλεγχο έχουν εξάμηνη ισχύ, ωστόσο η αναπάντεχη εισροή αιτούντων άσυλο, που ανάγκασαν αυτά τα κράτη μέλη να λάβουν αυτά τα μέτρα, δεν έχει ακόμα υποχωρήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Dijkoff σε συνέντευξη τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών.
«Έτσι τα κράτη μέλη κάλεσαν την Κομισιόν να προετοιμάσει την πρακτική και νομική βάση για την παράταση των προσωρινών ελέγχων μέσω του άρθρου 26 της συνθήκης Σένγκεν» φέρεται να δήλωσε ο ολλανδός υπουργός, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μουζάλας (υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής): Δεν υφίσταται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν
«Δεν υφίσταται κανένας λόγος για την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται στο Άμστερνταμ.
Ο ίδιος τόνισε ότι «η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών: "Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία"».
Στη συνέχεια επεσήμανε πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν πού έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις, ενώ τόνισε πως εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό θα πρέπει να λυθεί από κοινού.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση για τους νόμιμους τρόπους εισόδου στην ΕΕ και αίτησης χορήγησης ασύλου.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Σλοβενίας για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα ο κ. Μουζάλας δήλωσε σχετικά ότι «οι χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού θέλουν να κλείσουν τα σύνορα, αλλά αυτό σημαίνει ότι μία ευρωπαϊκή κρίση θα μετατραπεί σε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με χιλιάδες παγιδευμένους μετανάστες».
«Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και οι μεμονωμένες ενέργειες σημαίνουν λιγότερη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση, καθώς και τα μέτρα για τη βοήθεια προς την Τουρκία, προκειμένου να περιορίσει αυτή τις μεταναστευτικές ροές.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, δήλωσε ότι η ενίσχυση της FRONTEX σε άλλες χώρες πριν από την Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα.
«Αν την έχουμε στην Ελλάδα, μπορούμε επίσης να συζητήσουμε και για τα άλλα κράτη μέλη - διαφορετικά δεν είναι νόμιμο», τόνισε χωρίς περιθώρια για παρανοήσεις.

Διαψεύδει η Κομισιόν
«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν. 
Δεν υφίστανται τέτοιοι κανόνες». 
Αυτό δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό.
Αυτό που υπάρχει, επανέλαβε η Ν. Μπερτό, είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 19 και 26, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία θα βασίζεται, όπως ορίζουν οι διαδικασίες, η πρόταση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των δύο άρθρων θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες, καθώς όπως προβλέπεται πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις». 
Σημειώνεται ότι τον Μάιο ολοκληρώνεται το μέγιστο διάστημα διατήρησης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία.
Η Νατάσα Μπερτό υπογράμμισε επίσης πως τυχόν ενεργοποίηση των εν λόγω άρθρων θα γίνει για να σωθεί η Σένγκεν, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Θα σώσουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντάς την».
Σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος είπε ότι την περασμένη εβδομάδα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex πραγματοποίησαν αποστολή επί τόπου έτσι ώστε να εκτιμήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο για οικονομική βοήθεια όσο και για υλικοτεχνική υποστήριξη. 
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τους τρέχοντες κανόνες, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί επιχείρηση της Frontex σε χώρα εκτός ΕΕ. 
Ωστόσο, η Ν. Μπερτό υπογράμμισε ότι αυτό που αναμένεται από την Ελλάδα είναι να καταγράφει και ταυτοποιεί τους ανθρώπους που μπαίνουν στο έδαφός της, να ακολουθούνται οι κανονικές διαδικασίες ασύλου και όσοι δεν επιθυμούν να ζητήσουν διεθνή προστασία από την Ελλάδα να τους αρνείται η είσοδος στη χώρα. 
«Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, και αυτό θα πρέπει να ισχύει», είπε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό, ενώ τόνισε ότι ήδη από τον Οκτώβριο, οι 12 αρχηγοί των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων δεσμεύτηκαν ότι η πρακτική της προώθησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο προς άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να σταματήσει. 
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των αρχών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, όπως φάνηκε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των λεγόμενων «σημειών επαφής» των 12 αυτών κρατών που έγινε την περασμένη Παρασκευή.
Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι σήμερα το πρωί, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, έλαβε χώρα μια ακόμα συνάντηση μεταξύ κάποιων από αυτές τις χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Ελλάδα) με τη συμμετοχή, επίσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ολλανδικής Προεδρίας.

Times: Διορία έξι εβδομάδων στην Ελλάδα
Διορία έξι εβδομάδων στην Ελλάδα θα δώσουν οι Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το μεταναστευτικό πρόβλημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times», με την έξοδο της χώρας μας από την Σένγκεν να είναι προ των πυλών, σε περίπτωση που δεν επιτευχτεί πρόοδος.
Η πρόταση – απειλή θα διατυπωθεί στην σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, για το ζήτημα του μεταναστευτικού.
Το εν λόγω δημοσίευμα μάλιστα, αναφέρει πως θα υπάρξει και «επανασχεδίαση» των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων στα Βαλκάνια, η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Διαψεύδει ο Αβραμόπουλος
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας στα σενάρια για μίνι-Σέγκεν και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί, επισημαίνοντας πως αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά μας.
«Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι' αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να καταβληθεί κάθε
δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διατηρηθεί και να προστατευθεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Μιλώντας στο CNN Greece, o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τροποποίηση στη Συνθήκη Σένγκεν θα προκαλούσε την κατάρρευσή της.
Παράλληλα κατηγορεί τους Ευρωπαίους για αθέτηση των υποσχέσεών τους προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

FT: Στην αντεπίθεση η Ελλάδα για το προσφυγικό - Μουζάλας: Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο ψυχών
Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα αναφορικά με τις προτάσεις των Ευρωπαίων για ενίσχυση των βορείων συνόρων της με την ΠΓΔΜ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Η ελληνική κυβέρνηση περιγράφει το σχέδιο ως ένα επικίνδυνο πείραμα, το οποίο θα «τραυματίσει» τη χώρα.
Σημειώνεται ότι σε επιστολή που έστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Miro Cerar, έστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του στην Ε.Ε., ζητώντας «απευθείας βοήθεια» προς την ΠΓΔΜ για να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Η πρόταση αυτή έχει κερδίσει πολιτικό momentum ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα.
Το σχέδιο προσπαθεί να μετατοπίσει την πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ευρώπης για έλεγχο των προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση ήδη ζορίζεται να διαχειριστεί την εισροή με περιορισμένους πόρους.
Την πρόταση της Ουγγαρίας έκανε αποδεκτή η Κομισιόν, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Μίρο Τσεράρ.
«Καλωσορίζω την πρότασή σας, σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες-μέλη θα παράσχουν βοήθεια στην πΓΔΜ για τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, μέσω της αποστολής αστυνομικών και αξιωματούχων καθώς και εξοπλισμού», αναφέρει στην επιστολή του. Ο κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την είσοδο σε ανθρώπους που δεν θέλουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στη χώρα που εισέρχονται αλλά σε κάποια άλλη. "Οι χώρες-μέλη θα έπρεπε να αρνούνται την είσοδο ανθρώπων από τρίτες χώρες που δεν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου ενώ είχαν την ευκαιρία να το κάνουν", γράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας την Παρασκευή ισχυρίστηκε πως η πρόταση θα έδινε τέλος στους συνοριακούς ελέγχους στο εσωτερικό της Σένγκεν και ανέφερε ότι αυτό έχει ήδη τη σθεναρή υποστήριξη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Ουγγαρίας και την Πολωνίας, ενώ «θετικές ενδείξεις» έχουν έρθει από τις Βρυξέλλες. Μια ομάδα αξιωματούχων της ΕΕ ήταν στην ΠΓΔΜ την Παρασκευή, ώστε να αξιολογήσουν τις συνθήκες ενόψει των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας.
Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Γιάννης Μουζάλας, υποστήριξε ότι μια αποβολή της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, δεν θα σταματήσει τους πρόσφυγες να αναζητούν δίοδο προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Εκπρόσωποι της Κομισιόν διέψευσαν ότι εξετάζεται σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη, αναγνώρισαν ωστόσο ότι υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση των ελέγχων.
Η αντιπρόταση του κ. Μουζάλα αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στην Τουρκία, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.
«Δεν είναι εύκολο να παγιδεύσουμε τους αιτούντες άσυλοκαι δεν έχουμε την πρόθεση να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών εδώ πέρα.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους πολιτική είναι αυτή κατά την οποία μια χώρα θα έκλεινε τα σύνορά της με την Ελλάδα», τόνισε την Κυριακή το βράδυ.
«Δεν έχουμε τον χρόνο να πειραματιζόμαστε με πράγματα που μόνο θα επιδεινώσουν το τραύμα».
Ο κ. Μουζάλας μιλούσε ώρες πριν το σχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί σε μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Ολλανδία.
Υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είχαν ζητήσει την άποψη της Ελλάδας για την πρόταση μέχρι την Κυριακή, όταν εκείνος συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον επίτροπο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, στην Αθήνα.

Financial Times: Σχέδιο να «εγκλωβιστούν» χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα
Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν ένα δραστικό σχέδιο για να σταματήσει η εισροή αιτούντων άσυλο μπλοκάροντας το πέρασμα των μεταναστών από την Ελλάδα στην FYROM αναφέρουν οι Financial Times.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες θα «εγκλωβιστούν» στην Ελλάδα.
Το σχέδιο να κρατήσουν 600-800 χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα εξετάζεται πολύ σοβαρά.
Όπως αναφέρουν οι FT η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο σχεδιάζουν να υποστηρίξουν την πρόταση για την ενίσχυση της FYROM, μιας χώρας εκτός της ΕΕ.
Σε αυτή την περίπτωση θα απομονωθεί η Ελλάδα ένα κράτος μέλος που είναι οικονομικά εύθραυστο και ήδη.... οι μετανάστες βρίσκονται στα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας.
Η κίνηση για την αποκοπή της μεταναστευτικής ροής έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι φόβοι αυξάνονται καθώς το αρχικό σχέδιο... η Τουρκία να μετριάσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω του προγράμματος των 3 δισεκ. ευρώ έχει αποτύχει.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός που φοβόταν μια τέτοια κίνηση, είχε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες.
Το σχέδιο συζητήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου του 2016 από πρέσβεις της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του της ΕΕ ζητώντας «άμεση βοήθεια» προς την πΓΔΜ για να αποτρέψουν «ορισμένους παράνομους μετανάστες από την Ελλάδα να διασχίσουν τα σύνορα της FYROM.
Όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη βοήθεια προς τις αρχές της FYROM ανέφερε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.
Η Επιτροπή απέστειλε μια ομάδα υπαλλήλων στην FYROM πρόσφατα για να αξιολογήσει το προσωπικό και τον εξοπλισμό της FYROM ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει παράσχει στην FYROM χρηματοδοτική συνδρομή κατά το παρελθόν, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένο.
Σε ανάλυση της η Eurasia Group, αναφέρει ότι η πίεση στην Ελλάδα για να κρατήσει τους πρόσφυγες εντός των συνόρων της, είναι ασφυκτική.
Αν αυτό επιτευχθεί είναι πιθανό η Ευρώπη να αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την συνθήκη Σένγκεν».
Το σχέδιο της Σλοβενίας πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη του Βερολίνου, ενώ έχει υπάρξει ενημέρωση δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η μεταναστευτική κρίση που έχει λάβει νέα διάσταση λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Η συμφωνία με την Τουρκία για τη δημιουργία κέντρων στην Ελλάδα και την Ιταλία, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταφέρουν 160.000 πρόσφυγες σε ολόκληρη την ΕΕ έχει αποτύχει.
Από τους 160 χιλιάδες μόνο 331 μετανάστες έχουν μετεγκατασταθεί.
Ο Τουσκ και άλλοι ηγέτες της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα νέο σχέδιο.
Ο Mark Rutte, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προειδοποίησε ότι χωρίς μια αποτελεσματική λύση εντός των επόμενων έξι έως οκτώ εβδομάδων, η συνθήκη Σέγκεν θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Οι χειρισμοί της Ελλάδος για την κρίση των προσφύγων έχει απογοητεύσει τόσο το Βερολίνο όσο και τις Βρυξέλλες.
Αλλά η Αθήνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις εισροές των μεταναστών.
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ελλάδα μόνο το 2016 σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Το 2011, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει ότι το ελληνικό σύστημα ήταν «εξευτελιστικό».
Η απόφαση αυτή του 2011 ουσιαστικά απαγορεύει σε χώρες της ΕΕ να δέχονται αιτήματα ασύλου από την Ελλάδα.

Πρώτη ενημέρωση: 15:05, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης