Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Moody's προειδοποιεί την Πολωνία: Ο φόρος στις τράπεζες, κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγησή τους

Η Moody's προειδοποιεί την Πολωνία: Ο φόρος στις τράπεζες, κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγησή τους
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Standard and Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πολωνίας και την έθεσε υπό αρνητική παρακολούθηση
Προειδοποιήσεις προς την Πολωνία απηύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ότι ο φόρος στις τράπεζες απειλεί την κερδοφορία τους, αλλά και την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης της Πολωνίας γίνονται αντικείμενο κριτικής από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Standard and Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πολωνίας, με αρνητικές προοπτικές.
Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν βαριές απώλειες, τόσο στο πολωνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα όσο και το ζλότι, ενώ και η κυβέρνηση της Πολωνίας έκανε λόγο για «ακατανόητη» απόφαση.
Ο νέος τραπεζικός φόρος απαιτεί από τις τράπεζες της χώρας να πληρώνουν το 0,44% των προσαρμοσμένων στοιχείων ενεργητικού τους κάθε χρόνο, κάτι που σύμφωνα με τη Moody's θα κοστίσει στον κλάδο 4,4 δισ. ζλότι (1 δισ. ευρώ) αυτό τον χρόνο, που ισούται με το 32% των ετήσιων κερδών των τραπεζών για τους πρώτους 10 μήνες του 2015/16.
«Μια τέτοια πτώση στα καθαρά έσοδα θα περιόριζε την ικανότητα των τραπεζών να απορροφούν τα σοκ», σημειώνει η Moody's.



Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι η αναγκαστική μετατροπή των στεγαστικών δανείων σε ξένο νόμισμα που εξετάζεται από την κυβέρνηση του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου.
«Αν η μετατροπή γινόταν αναγκαστικά με μη επωφελείς όρους για τις τράπεζες, επιβαρύνοντάς τες με σημαντικό οικονομικό κόστος, αυτό θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.
Ο φόρος επίσης απειλή να πλήξει την πιστωτική ανάπτυξη διότι μειώνει τη δημιουργία κεφαλαίων στις τράπεζες, κάτι που μπορεί να βλάψει την πολωνική οικονομία με αποτέλεσμα βραδύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η Moody's σημειώνει ότι ο τραπεζικός φόρος μπορεί να περικόψει κατά 16-64% τα καθαρά κέρδη των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης