Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Το πετρέλαιο θα είναι η επένδυση της χρονιάς - Στα 52 δολ. η τιμή στο δ’ τρίμηνο του 2016

Bloomberg: Το πετρέλαιο θα είναι η επένδυση της χρονιάς - Στα 52 δολ. η τιμή στο δ’ τρίμηνο του 2016
Μέσα στους επόμενους 1-3 μήνες οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν στο πετρέλαιο, τονίζει η Citigroup
Επιμείνετε στο πετρέλαιο, μπορεί να είναι «η επένδυση της χρονιάς», σύμφωνα με την Citigroup.
Οι προοπτικές για το αργό πετρέλαιο δεν είναι καθόλου κακές, όπως καταγράφεται σε ανάλυση του Bloomberg, ακόμη και ενώ οι τιμές κατευθύνονται για το χειρότερο ξεκίνημά τους από το 1991 και ενώ υπάρχουν σωρεία προειδοποιήσεων για το ότι ο κόσμος κινδυνεύει να «πνιγεί» λόγω της υπερπροσφοράς.
Οι αναλυτές από την UBS και τη Societe Generale προβλέπουν μία ανάκαμψη των τιμών στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ η Citigroup σημειώνει ότι η αγορά απλά πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση των εξαγωγών από το Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων, ενώ αναμένει ανάκαμψη των τιμών στα 52 δολ./βαρέλι έως το τέλος του έτους.
«Θα υπάρξει ένα αρχικό κύμα προσφοράς από το Ιράν, αλλά όταν αυτό ολοκληρωθεί πιστεύω ότι τότε θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι ευκαιρίες για αναστροφή της πορείας του πετρελαίου», σημειώνει σε σημείωμά του την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 ο αναλυτής της Citigroup στο Χονγκ Κονγκ, Ivan Szpakowski.
«Ένας από τους λόγους που το πετρέλαιο είναι η επένδυση της χρονιάς είναι γιατί πρόκειται να έχει τόσο ευρεία επιρροή, πρόκειται να συμπαρασύρει πολλές επενδυτικές κατηγορίες προς τα πάνω», τονίζει ο ίδιος.
Το πετρέλαιο έχει χάσει πάνω από 17% φέτος στο Λονδίνο, αγγίζοντας τα χαμηλά δωδεκαετίας αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της αναταραχής στις κινεζικές αγορές και των ανησυχιών ότι οι εξαγωγές του Ιράν πρόκειται να μεγεθύνουν περαιτέρω την παγκόσμια υπερπροσφορά.
Η Τεχεράνη προχωράει σε αύξηση της παραγωγής της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον της,
Αυτό οδήγησε τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας να προειδοποιήσει ότι η αγορές πετρελαίου μπορεί «να πνιγούν από την υπερπροσφορά» και έστειλε τις τιμές ακόμη χαμηλότερα.
Το brent, ο παγκόσμιος δείκτης του πετρελαίου, έχει σημειώσει άνοδο άνω του 11% τις τελευταίες 2 ημέρες, από τα χαμηλά των 27,88 δολ./βαρέλι που έκλεισε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, το χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2003.
Οι τιμές υποχώρησαν 35% το 2015.

Προβλέψεις για τις τιμές
Οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να φτάσει στο χαμηλότερο τους σημείο τους μέσα στους επόμενους 1 με 3 μήνες, σύμφωνα με το Szpakowski.
Η Citigroup είναι ανάμεσα σε εκείνους που προβλέπουν μία άνοδο του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάνοντας λόγο για μία μέση τιμή 41 δολ./βαρέλι στο γ’ τρίμηνο και 52 δολ./βαρέλι στο δ’ τρίμηνο.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος που προκύπτει από μία έρευνα του Bloomberg μεταξύ 12 αναλυτών για το δ’ τρίμηνο του 2016 ανέρχεται σε 47 δολ./βαρέλι.
Μία κάμψη της αμερικανικής παραγωγής θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς κατά το δεύτερο μισό του έτους, δήλωνε νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο ο επικεφαλής εμπορευμάτων και νομισμάτων Ασίας-Ειρηνικού στη μονάδα διαχείρισης πλούτου της UBS στο Χονγκ Κονγκ, Dominic Schnider, ο οποίος προέβλεψε και πολύ σωστά ότι το brent θα υποχωρούσε κοντά στα 30 δολ. /βαρέλι.
«Μέσα στους επόμενους 1-3 μήνες οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στο πετρέλαιο, σημειώνει ο Szpakowski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης