Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Οι αγορές προετοιμάζονται για μία παγκόσμια ύφεση – Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές

Citigroup: Οι αγορές προετοιμάζονται για μία παγκόσμια ύφεση – Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές
Οι επενδυτές απομακρύνονται σταδιακά από επενδύσεις με κίνδυνο, σε μία αλλαγή τοποθέτησης που δεν πρόκειται να αναστραφεί σε μία βραδιά
Οι χρηματαγορές φαίνεται ότι προετοιμάζονται για μία παγκόσμια ύφεση, σημειώνουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές του αμερικανικού ομίλου της Citigroup.
Ειδικότερα, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι αγορές κινούνται προς την κατεύθυνση να τιμολογήσουν μία παγκόσμια αναπτυξιακή ύφεση, ακόμη και αν τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι μία ύφεση δεν είναι αναπότρεπτη.
Το θέμα είναι ότι η Citigroup καθορίζει ως παγκόσμια αναπτυξιακή ύφεση την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ με ρυθμό χαμηλότερο του 2%.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,4% το 2016.
«Μία παγκόσμια αναπτυξιακή ύφεση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί βέβαιη, αλλά οι οικονομικές αγορές δείχνουν ότι κινούνται προς την κατεύθυνση να την τιμολογήσουν«, γράφει στην έκθεσή της η Citigroup.
«Οι οικονομικές συνθήκες δυσκολεύουν καθώς αυτή η διαδικασία εξελίσσεται, οπότε αυξάνεται η πιθανότητα για το αποτέλεσμα το οποίο οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι φοβούνται ότι θα λάβει χώρα.
Κρίνοντας από ανέκδοτα σχόλια από πρόσφατες συναντήσεις με πελάτες, η αίσθησή μας είναι ότι οι επενδυτές με το “πραγματικό χρήμα”, και όχι τόσο οι κερδοσκόποι, συμμετέχουν όλο και περισσότερο σε αυτή την απεμπλοκή από τον κίνδυνο», σημειώνεται στην έκθεση.
Όταν μία εταιρεία όπως η Citigroup μιλάει για τους «πραγματικούς επενδυτές», μιλάει ως κάποιος που επιβλέπει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από αμέτρητους επενδυτές.
Και πολλοί από αυτούς τους πελάτες επενδύουν εκ μέρους ανθρώπων με μία προσδοκία ή ακόμη και προϋπόθεση, ότι το χαρτοφυλάκιό τους δεν θα περάσει από ένα ευρύ μίγμα μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σε καθεστώς σορταρίσματος της αγοράς καθ’ ολοκληρίαν μέσα σε λίγες ημέρες.
Όπως τόνισε και η Deutsche Bank την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, σχεδόν σε οτιδήποτε μπορεί να επενδύσει κάποιος έχει χάσει αξία μέσα στο 2016, εκτός από κάποια κυβερνητικά ομόλογα.
Και μοιάζει λες και οι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν τώρα από αυτή την κατάσταση.

Screen Shot 2016 01 22 at 8.38.25 AM

Οπότε, όταν βλέπει κανείς αυτούς τους επενδυτές να απομακρύνουν σταδιακά τους πελάτες τους από επενδύσεις με κίνδυνο, δεν είναι πλέον απλά ένα αίσθημα αλλαγής στις αγορές, αλλά μία αλλαγή τοποθέτησης και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό, γιατί το χρήμα δεν πρόκειται να αναστρέψει τη ροή του μέσα σε μία βραδιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης