Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ) στο bankingnews: Στήνεται θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό από την κυβέρνηση

Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ) στο bankingnews: Στήνεται θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό από την κυβέρνηση
Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος εξαρτάται από την αύξηση της απασχόλησης τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος με συνέντευξή του στο bankingnews.gr
Για ένα “δραματοποιημένο-θεατρικό σκηνικό, δήθεν διαπραγμάτευσης” γύρω από τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με συνέντευξή του στο bankingnews και εξαγγέλλει νέες κινητοποίησεις εφόσον αυτές χρειαστούν.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο “δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση που θα επιφέρει ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης”, τονίζοντας την ίδια στιγμή πως το μεγάλο στοίχημα είναι η “αύξηση της απασχόλησης και η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων”, αλλά και, κατ’ επέκταση, “η εισροή εισφορών στα ταμεία”.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καταγγέλλει παράλληλα τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των εργαζομένων από τον διάλογο για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.
“Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν κάτι πρωτοφανές. Κάλεσαν τους εργοδότες και συμφώνησαν μαζί τους να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων” , εξηγεί, μεταξύ άλλων.
Και συμπληρώνει:
“Μιλάμε για αύξηση κατά 0,5% στους εργοδότες, το εμφανίζουν μάλιστα και ως κοινωνική συμφωνία, όταν όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι εργοδοτικές εισφορές πριν από καιρό είχαν γιγάντια μείωση της τάξεως του 4,9%. Επιστρέφουν δηλαδή προσωρινά ένα μικρό μέρος μιας θηριώδους μείωσης”.

Αναλυτικά τη συνέντευξη του Γιάννη Παναγόπουλου στο bankingnews.gr:


- Ποια είναι η γενική άποψή σας για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο Ασφαλιστικό μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα;

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό επικεντρώνονται σε παραμετρικές αλλαγές και σε μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών.
Δεν πρόκειται δυστυχώς για μεταρρύθμιση που θα επιφέρει ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η αρχιτεκτονική του είναι ίδια με όλες τις προηγούμενες απόπειρες.
Αφορά δημοσιονομικές υποχρεώσεις και συμμαζέματα, χωρίς να δίνεται μακροχρόνια, βιώσιμη και κοινωνικά αποτελεσματική λύση.

- Δεν βρίσκετε κανένα χαρακτηριστικό «κοινωνικής δικαιοσύνης» στο νέο Ασφαλιστικό; Για τους μισθωτούς με τα μπλοκάκια για παράδειγμα.

Υπάρχουν τόσες αντιφατικές προτάσεις και ρυθμίσεις που ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος θα μπορούσε να εκτιμήσει μια διαφαινόμενη δικαιοσύνη αυτή θα ακυρωθεί στην πράξη.

- Έχετε γνωστοποιήσει τις προτάσεις της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό στην κυβέρνηση; Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των προτάσεων σας;

Για τη ΓΣΕΕ η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος εξαρτάται από την αύξηση της απασχόλησης και την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει και το έχει τεκμηριώσει με μελέτες της, ότι η εγγυημένη απασχόληση και κατ΄επέκταση η εισροή εισφορών στα ταμεία είναι αυτή που θα στηρίξει το σύστημα και θα δώσει την πνοή και την υγεία που έχει ανάγκη.
Πρέπει να ενισχυθούν και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας έναντι των ατομικών συμβάσεων.
Η λύση είναι η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης.

- Θεωρείτε ότι αποκλειστήκατε από τον διάλογο; Θα ζητήσετε εσείς από τον πρωθυπουργό συνάντηση;

Δε θεωρούμε, αποκλειστήκαμε.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν κάτι πρωτοφανές.
Κάλεσαν τους εργοδότες και συμφώνησαν μαζί τους να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων.
Μιλάμε για αύξηση κατά 0,5% στους εργοδότες, το εμφανίζουν μάλιστα και ως κοινωνική συμφωνία, όταν όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι εργοδοτικές εισφορές πριν από καιρό είχαν γιγάντια μείωση της τάξεως του 4,9%.
Επιστρέφουν δηλαδή προσωρινά ένα μικρό μέρος μιας θηριώδους μείωσης.
Και όλα αυτά όταν στήνεται ένα δραματοποιημένο-θεατρικό σκηνικό, δήθεν διαπραγμάτευσης, για να επιμεριστούν και να μετατεθούν οι ευθύνες.
Κοιτάξτε η λογική της κυβέρνησης (αυξήσεις εισφορών εργαζομένων) και οι ρυθμίσεις που οδηγούν σε αντικίνητρα ασφάλισης, θα σπρώξουν με μαθηματική ακρίβεια όλο και περισσότερους νέους εργαζόμενους στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ θα εντείνουν τις υπόγειες μεθοδεύσεις για μειώσεις μισθών.
Με αυτό τον τρόπο θα θελήσουν οι εργοδότες να μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους.

- Ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι είναι μια μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έβλεπαν ότι το Ασφαλιστικό οδηγείται σε αδιέξοδο. Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Τι πρέπει να γίνει; Ποιες πηγές άλλες μπορούν να βρουν τα Ταμεία;

Η βιώσιμη και κοινωνικά αποτελεσματικά λύση στο ασφαλιστικό, είναι αυτή που θα ακουμπά την καρδιά του προβλήματος.
Και η καρδιά του προβλήματος δεν είναι άλλη από την ανεργία, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και την αποφυγή.
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, το πρόβλημα του ασφαλιστικού θα παραμείνει πρόβλημα και το μάρμαρο θα το πληρώνουμε συνεχώς ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

- Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το Ασφαλιστικό, ότι τελείωσε το θέμα και πως κλείνουν τα Ταμεία. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Για μας υπάρχει άλλος δρόμος.
Και όσο οι κυβερνώντες δεν το καταλαβαίνουν θα ακολουθούμε το δρόμο του αγώνα.
Για τους εργαζόμενους στην παρούσα φάση οι δυναμικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.
Ήδη στο Γενικό Συμβούλιο της Παρασκευής 15 Γενάρη λάβαμε απόφαση για 24ωρη απεργία στις 4 Φλεβάρη.
Αμέσως μετά έχει εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή να εκτιμήσει τις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό και να συνεχίσει αν χρειαστεί τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης