Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: H Credit Agricole σχεδιάζει την πώληση περιφερειακών τραπεζών με στόχο να ισχυροποιήσει τα κεφάλαια της

FT: H Credit Agricole σχεδιάζει την πώληση περιφερειακών τραπεζών με στόχο να ισχυροποιήσει τα κεφάλαια της
Η κίνηση της CA μπορεί να την βοηθήσει να πιάσει εύκολα το στόχο του 11% για τον δείκτη core tier 1
Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole σημείωσε ισχυρή άνοδο έως +3,5% στα 9,39 δολάρια με την κεφαλαιοποίηση στα 25 δισεκ.  την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, έπειτα από τις ανακοινώσεις της ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πώληση μεριδίων στο δίκτυο περιφερειακών τραπεζών που διαθέτει, σε μία κίνηση που θα οδηγούσε σε τόνωση των κεφαλαίων της και θα βοηθούσε στην πολιτική μερισμάτων.
Η ανακοίνωση αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να απλουστευθεί η δομή της δεύτερης μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας, η οποία διοικείται από έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Phillipe Brassac.
Πέρυσι, η τράπεζα είπε ότι είχε αποτύχει να λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του πολύπλοκου συστήματος ιδιοκτησίας της, ρίχνοντας την μετοχή της κατά 10 λεπτά του ευρώ σε μία ημέρα.
Αλλά την Τρίτη, οι μετοχές σημείωναν άλμα 6,5%, έπειτα από την ανακοίνωση της τράπεζας ότι εξετάζει ένα σχέδιο για αύξηση της οικονομικής της ευελιξίας, μέσω της αναδιοργάνωσης των δεσμών της με περιφερειακές τράπεζες.
Σήμερα η τράπεζα διαθέτει ένα δίκτυο 39 περιφερειακών γαλλικών τραπεζών, οι οποίες κατέχουν, μέσω μίας εταιρείας holding, ένα ποσοστό 56% στην CASA, μία εισηγμένη η οποία με τη σειρά της έχει ένα ποσοστό 25% στο δίκτυο των περιφερειακών τραπεζών.
Το νέο σχέδιο, αν λάβει την έγκριση των αρχών, προβλέπει την επαναγορά από την κάθε μικρή τράπεζα του 25% που κατέχει η Credit Agricole.
Όλο αυτό μπορεί να σημάνει ένα ποσό της τάξης των 17 δισ. δολ., βάσει της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας.
Αυτό επίσης θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα της δομής της τράπεζας, με την ελπίδα ότι θα περιοριστούν οι εσωτερικές διαμάχες που ταλαιπωρούν την Credit Agricole.
Οι αναλυτές της Nomura λένε ότι η κίνηση θα ενισχύσει το δείκτη core tier 1 της CA κατά σχεδόν 3,5%, βοηθώντας την να πιάσει το στόχο του 11% και να υποστηρίξει την πολιτική της για μέρισμα 50% επί των κερδών το 2016.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης