Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μεγάλη αλλαγή της Morgan Stanley που δείχνει το μέλλον των επενδύσεων

Η μεγάλη αλλαγή της Morgan Stanley που δείχνει το μέλλον των επενδύσεων
Στελέχη με πορεία ετών στο κομμάτι των μετοχικών επενδύσεων αναλαμβάνουν τα ηνία σε όλες τις κρίσιμες διευθύνσεις επενδυτικών δραστηριοτήτων
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley ανακάτεψε την τράπουλα στο κομμάτι των επενδυτικών δραστηριοτήτων της.
Η τράπεζα τοποθέτησε Sam Kellie-Smith, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων επενδύσεων στις μετοχές, στο τιμόνι του τμήματος σταθερού εισοδήματος και εμπορευμάτων.
Ένας τρόπος να το «διαβάσει» κανείς αυτό είναι ότι με το να αναθέτει σε ένα ειδικό επί των μετοχών να τρέξει το τμήμα των ομολόγων η Morgan Stanley ξεκαθαρίζει προς τα πού κινείται η στόχευσή της.
Υπάρχουν πάντως και άλλες αλλαγές που δείχνουν την αυξανόμενη σημασία των μετοχικών επενδύσεων για την τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Στο πλαίσιο των αλλαγών, ο Matt Berke, ο οποίος προηγουμένως ήταν γενικός διευθυντής στο τμήμα των μετοχών, τοποθετήθηκε παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων και συναλλαγών.
Αυτές οι τοποθετήσεις ακολούθησαν εκείνη του Ted Pick ως επικεφαλής των αγορών ευρύτερα, ενώ προηγουμένως διηύθυνε το τμήμα μετοχικών εργασιών.
Με άλλα λόγια: Το τμήμα παγκόσμιων αγορών διοικείται τώρα από έναν βετεράνο των μετοχών, το τμήμα σταθερού εισοδήματος διοικείται επίσης από έναν βετεράνο των μετοχών, ενώ ο υπεύθυνος πωλήσεων και συναλλαγών είναι επίσης κάποιος που προέρχεται από το κομμάτι των μετοχών.
Καταλάβατε το μήνυμα;
Η Morgan Stanley είναι ο μεγαλύτερος οίκος παγκοσμίως όσον αφορά τις επενδύσεις σε μετοχές, αλλά ταυτόχρονα σημαντικός παίκτης και στο σταθερό εισόδημα.
Η τράπεζα μείωσε το εργατικό της δυναμικό σε αυτό το τμήμα κατά 25% και οι πληροφορίες από το εσωτερικό της εταιρείας είναι ότι η δεξαμενή των μπόνους για τας τμήματα του σταθερού εισοδήματος, των εμπορευμάτων και του συναλλάγματος μειώθηκε δραστικά.
Η «αποεπένδυση» της τράπεζας στο τμήμα σταθερού εισοδήματος έρχεται σε μία εποχή που οι επενδυτικές τράπεζες αρχίζουν και εξειδικεύουν περισσότερο τις εργασίες τους και εστιάζουν σε συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς, αντί για την προσέγγιση «τα κάνουμε όλα για όλους» που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια.
Πάντως, δεν συμβαίνει μόνο στην Morgan Stanley αυτό, να είναι δυνατή σε ένα κομμάτι και πιο αδύναμη σε ένα άλλο.
Ο κλάδος των επενδύσεων σε μετοχές βιώνει μία από τις καλύτερες εποχές της, τη στιγμή που το κομμάτι των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος υποφέρει.
Όπως φαίνεται και από το γράφημα των αναλυτών της Morgan Stanley, τα έσοδα από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος καταγράφουν πτωτική τάση εδώ και αρκετό καιρό, ενώ τα έσοδα από το τμήμα των επενδύσεων σε μετοχές κινούνται σταθερά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
«Εάν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, σε λίγα χρόνια οι εργασίες από μετοχές αναμένεται ότι θα φτάσουν σε μεγέθη τις αντίστοιχες του σταθερού εισοδήματος, βοηθώντας εταιρείες όπως η UBS», σημειώνει ο αναλυτής της Huw van Steenis.
Και βέβαια, αυτό αναμένεται ότι θα βοηθήσει και τη Morgan Stanley.

Και κάτι ακόμη

screen shot 2016 01 13 at 9.54.01 am

Πάντως, τα στελέχη που απασχολούνται με τις μετοχές δεν έχουν ακόμη κερδίσει τους συναδέλφους τους στην αγορά ομολόγων.
Οι συναλλαγές στο σταθερό εισόδημα μοιάζουν όλο και περισσότερο με εκείνες των μετοχών, περνώντας πλέον σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
«Κομμάτια των εργασιών σταθερού εισοδήματος περνούν σε ένα νέο μοντέλο, το οποίο μοιάζει όλο και περισσότερο με εκείνο της αγοράς μετοχών», επισημαίνει στο Business Insider ο Kevin McPartland, επικεφαλής στη διάρθρωση της αγοράς και τεχνολογίας στην Greenwich Associates, told Business Insider.
«Και είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής αγοράς συναλλαγών σταθερού εισοδήματος».
Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εταιρικών ομολόγων ανήλθαν το 2015 στο 20% των συνολικών συναλλαγών σε όγκο, σημειώνοντας αύξηση κατά 25% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης